Klanten beoordelen ons met een

Beleidsregels Wki: Extra richtlijnen

Per 11 april zijn de Beleidsregels Wet kwaliteit incassodienstverlening gepubliceerd. Deze bieden een nadere uitleg van de regels in artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, en artikel 7, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van de Wet kwaliteit incassodienstverlening.

Vanaf 1 april 2024 treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking. De wet is bedoeld om mensen met schulden beter te beschermen tegen onprofessionele praktijken van incassobureaus. Wat houden deze nieuwe regels precies in en wat betekenen ze voor jou?

Extra richtlijnen

De regels geven richting aan hoe de vergunningverlener informatie moet beoordelen die mogelijk leidt tot een weigering van de Wki-vergunning. Bijvoorbeeld, de inschrijving in het register wordt geweigerd als uit het antecedentenonderzoek van de aanvrager en de eventuele bestuurders (de betrouwbaarheidstoets) blijkt dat er veroordelingen of andere rechterlijke uitspraken tegen hen zijn.

Andere feiten omtrent de aanvrager of een van de bestuurders kunnen ook leiden tot weigering van de vergunning. Dit kan gaan om (reeksen van) overtredingen, sepots, processen-verbaal en mutaties, of om betrokkenheid bij criminele kringen. De periode waarover wordt teruggekeken hangt af van de omstandigheden, maar bedraagt – behoudens uitzonderlijke gevallen – nooit langer dan acht jaar.

Extra alertheid is geboden wanneer de aanvrager of bestuurder geen Nederlandse nationaliteit heeft of nog niet acht jaar in Nederland woont. In zulke gevallen moet er extra (buitenlands) onderzoek worden verricht en dient een betrouwbaarheidsverklaring te worden aangevraagd en overlegd bij de vergunningsaanvraag.

Goed om te weten: IncassoJuristen.nl heeft op 13 juli 2020 het Incasso Keurmerk van de NVI ontvangen. Dit is een belangrijke bevestiging van de branchevereniging dat wij op een betrouwbare, verantwoorde manier incasseren. 

Daarom IncassoJuristen

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Betrouwbaar incassobureau inschakelen?

IncassoJuristen.nl benadert jouw debiteur op een betrouwbare, verantwoorde manier. We zorgen ervoor dat de schuld van de debiteur niet verder oploopt en dat de (zakelijke) relatie in stand blijft.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 4 juli 2024
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht