Klanten beoordelen ons met een

De schuldeiser als slachtoffer: vaak onderbelicht

Vaak komt de debiteur afspraken niet na vanwege een lastige situatie waarin hij/zij terecht is gekomen. Maar het komt ook geregeld voor dat de debiteur zich opzettelijk niet aan de afspraken houdt. De nadelige situatie die hierdoor ontstaat voor de schuldeiser, wordt té weinig uitgelicht. Deze blog laat deze nadelige gevolgen zien.

Situatie crediteur onderbelicht

Helaas komt het vaak voor dat de schuldeiser weigert te betalen, ook al kán hij of zij dit wel. Dat levert grote frustraties op voor de schuldeiser. En soms ook grote problemen. Een situatie die vaak onderbelicht blijft. In deze blog lichten we daarom een negatieve situatie voor de schuldeiser uit.

Bij IncassoJuristen.nl proberen we meestal tot een betalingsregeling te komen tussen de debiteur en schuldeiser. 90% van de incassotrajecten wordt hierdoor zonder een rechtszaak opgelost.

Wanneer onze incassowerkzaamheden niet leiden tot betaling, kunnen we een rechtszaak starten.

Bel ons: 010 - 4373950

Over de vordering

  • In 2013 verkocht de schuldeiser zijn oldtimer aan de debiteur.
  • De vraagprijs was €25.000.
  • Omdat de debiteur te weinig geld had, is er afgesproken dat hij €15.000 betaalde.
  • Binnen 3 jaar moest de debiteur de overige €10.000 betalen.
  • Zou de debiteur de oldtimer verkopen? Dan moest de €10.000 direct worden terugbetaald.
  • Deze afspraak werd vastgelegd en ondertekend in een leenovereenkomst.

Schuld niet betaald

Na één jaar vroeg de koper uitstel van betaling. De schuldeiser ging hiermee akkoord. Er werd een nieuwe overeenkomst ondertekend. Na drie jaar was de schuld nog altijd niet afbetaald. De koper accepteerde aangetekende brieven niet en was niet goed bereikbaar. De schuldeiser had al meerdere rekeningen en aanmaningen gestuurd, zonder resultaat.

In deze vordering ging het over een verkochte oldtimer.

Oldtimer verkocht

In het voorjaar van 2015, vlak voordat de opdrachtgever de vordering bij IncassoJuristen.nl indiende, bleek de debiteur de oldtimer verkocht te hebben. Het totaal geleende gedrag werd niet door de schuldeiser terugbetaald. Terwijl dat wél schriftelijk was afgesproken.

‘Je krijgt 2.26% van het totale bedrag terug’

IncassoJuristen.nl pakte deze vordering op om de schuldeiser verder te helpen. Incassospecialist Jelle Jonker: “Al snel in het incassotraject kregen we een betalingsvoorstel van schuldhulp van slechts € 258,75. Daar ging onze opdrachtgever niet mee akkoord.”

“Hierna is door de debiteur een dwangakkoord bij de rechter aangevraagd. Hiermee kan de schuldeiser verplicht worden om akkoord te gaan met het voorstel van schuldhulp. In 99% van de gevallen wordt het dwangakkoord toegewezen.”

Achtergehouden informatie door debiteur

In het incassotraject ontdekten de juristen van IncassoJuristen.nl dat de debiteur een bijstandsuitkering en ook een schadevergoeding vanwege een verkeersongeluk kreeg. Jelle: “Deze inkomsten had de debiteur achtergehouden voor de schuldeiser, ons én de rechter. De debiteur heeft dus geen open kaart gespeeld. Hierdoor wees de rechter uiteindelijk het dwangakkoord af.”

Uitkomst rechtszaak

Uiteindelijk is er een bewindvoerder toegewezen aan de debiteur. Met de schadevergoeding die de debiteur kreeg, is het volledige bedrag van €10.000 na 5 jaar uiteindelijk tóch betaald aan de crediteur.

Daarom IncassoJuristen.nl

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Situatie crediteur onderbelicht

Jelle: “In deze zaak handelde de crediteur in goed vertrouwen, maar werd daardoor benadeeld. De debiteur speelde geen open kaart en kwam daardoor bijna weg met het betalen van maar €258,75 in plaats van €10.000 euro.”

“De schuld werd dus betaald. Bijzonder in deze situatie is wél dat de koper ondanks de wanbetaling werd beschermd door schuldhulp. Hierdoor moest de crediteur 5 jaar op z’n geld wachten.“

Problemen met jouw debiteur? Schakel IncassoJuristen.nl in

Wacht niet te lang met het inschakelen van een incassobureau. Zeker niet wanneer jouw debiteur een particulier is. In de tussentijd kan deze persoon namelijk nog dieper in de schulden raken. Onze incassospecialisten helpen je verder. Neem contact op.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 14 mei 2021
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist
Start chatgesprek
Stuur een bericht