Klanten beoordelen ons met een

Beslaglegging deurwaarder. Wat mag wel en wat niet?

Wanneer mag een deurwaarder beslagleggen op bijvoorbeeld een bankrekening of tegoeden van een debiteur? Of op aanwezig contant geld? En kun je zelf beslag laten leggen op tegoeden van iemand anders? Een uitleg.

Bij IncassoJuristen.nl is bij 90% van de onbetaalde facturen géén rechtszaak nodig voor het innen van een schuld. Meer weten? Neem contact met ons op.

Wat is beslaglegging?

Bij een beslaglegging legt een deurwaarder beslag op:

  • Roerende zaken (bijvoorbeeld een auto of inventaris)
  • Onroerende zaken (bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand)
  • Rechten (bijvoorbeeld banksaldo of openstaande facturen)
  • Periodieke betalingen (bijvoorbeeld loon of huur)

Waarom is beslaglegging nodig?

Beslaglegging op tegoeden en eigendommen is een uiterste manier om (een deel van) een schuld van een debiteur betaald te krijgen. Beslaglegging wordt daarom gebruikt als middel om zekerheid te krijgen of als dwangmiddel om de debiteur alsnog te laten betalen.

Beslaglegging wordt gebruikt als middel om zekerheid te krijgen of als dwangmiddel om de debiteur alsnog te laten betalen.

Gevolgen van beslaglegging deurwaarder

Wanneer een deurwaarder beslag heeft gelegd op bepaalde eigendommen, beschikt de persoon of het bedrijf niet meer over deze eigendommen.

Beslag op onroerende zaken

Een beslag op een onroerende zaak wordt ingeschreven in het Kadaster. De eigenaar kan de woning of het bedrijfspand niet meer verkopen en dient eerst de schuld te betalen.

Beslag op roerende zaken

Bij beslag op roerende zaken bezoekt de deurwaarder de woning/het pand van de debiteur en maakt een lijst van alle roerende zaken die hij daar aantreft. Als de deurwaarder bijvoorbeeld beslag legt op een auto, dan wordt deze door de deurwaarder meegenomen en ergens anders gestald.

Kort na een beslaglegging door een deurwaarder kunnen de eigendommen verkocht worden op een veilig. Door het beslag bij de bank worden alle tegoeden op dat moment bevroren. Staat er op de bankrekening – op het moment van beslag – een positief saldo, dan valt dat saldo onder het beslag.

Wat kost een beslaglegging deurwaarder?

De kosten beslaglegging door de deurwaarder zijn afhankelijk van de handelingen die een deurwaarder onderneemt. Het maakt uit of een deurwaarder bankbeslag, beslag op roerend goed, beslag op onroerend goed of derdenbeslag legt. De kosten die een deurwaarder in rekening mag brengen aan de debiteur worden genoemd in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders (Btag).

Beslaglegging en veiling

Als er beslag wordt gelegd op onroerende of roerende zaken, dan kan de deurwaarder deze zaken verkopen op een veiling. Een andere naam voor deze veilig is executoriale veiling. Met de opbrengsten uit de veiling kan de schuld van de debiteur (gedeeltelijk) worden afgelost.

Hoe een beslaglegging verhelpen

De vraag wat een beslaglegging is, is hiermee nu duidelijk. Ook hebben we de gevolgen van beslaglegging door een deurwaarder kenbaar gemaakt. Maar kun je als debiteur de beslaglegging ongedaan maken?

Het antwoord hierop is ja: door simpelweg de openstaande schuld te betalen. Dit bedrag is door het incassotraject, gerechtelijke kosten, rente en het executietraject vaak fors opgelopen. Dus meestal is een veiling van in beslag genomen goederen daarmee onvermijdelijk om de schuld te betalen.

Waarop kan beslag worden gelegd?

Een deurwaarder legt beslag op de volgende zaken/rechten of periodieke betalingen van een bedrijf / particulier.

  • Op roerend goed, zoals een televisie, auto’s, de voorraad of inventaris
  • Op het loon (loonbeslag) of op de bankrekening van de debiteur (bankbeslag)
  • Op onroerend goed, zoals gebouwen die eigendom zijn van de debiteur
  • Op vorderingen (facturen) op een derde partij waar de debiteur nog geld van krijgt (derdenbeslag)

Waarop mag géén beslag worden gelegd?

In de wet zijn een aantal beslagverboden opgenomen. Zo mag de deurwaarder geen beslag leggen op onder meer de volgende zaken:

  • Zaken die tot de inboedel van de woning horen (zoals de wasmachine of stoelen)
  • Kleding van de debiteur en zijn/haar gezin
  • Voorraad aan eten en drinken
  • Spullen die nodig zijn voor persoonlijke verzorging (zoals een föhn of tandenborstel)
  • Spullen die dagelijks nodig zijn (zoals een fiets of smartphone)

Worden alle deurwaarderskosten vergoed?

De schuldeiser maakt kosten voor het inschakelen van een deurwaarder. Deze kosten moet de debiteur uiteindelijk betalen. De debiteur is volgens de wet namelijk verplicht tot betaling van de executiekosten.

Als de vordering wordt geïncasseerd, dan worden de executiekosten verhaald op de debiteur. Als de vordering niet kan worden geïncasseerd, dan worden de executiekosten aan de schuldeiser doorberekent.

Bij IncassoJuristen.nl hebben we met deurwaarders een kostenplafond afgesproken waardoor het risico tot heel hoge executiekosten beperkt wordt.

Schakel IncassoJuristen.nl in

Het inschakelen van een deurwaarder kan niet zomaar. Eerst moet een incassoprocedure worden gestart. Weigert jouw debiteur te betalen? Neem dan contact op met IncassoJuristen.nl. Wanneer een gerechtelijke procedure onvermijdelijk is, gaan we samen met jou de zaak aan.

Daarom IncassoJuristen.nl

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht