Ingebrekestelling
Wat is een ingebrekestelling? Het kan voorkomen dat een particulier of bedrijf weigert te betalen. De schuldeiser kan juridische maatregelen nemen. De debiteur moet dan officieel in gebreke worden gesteld.
Problemen met debiteur? 90% van de vorderingen wordt door IntoCash zonder rechtszaak afgehandeld.
Wat is een ingebrekestelling?
- Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling van een schuldeiser waarbij iemand die schulden heeft (schuldenaar of debiteur) wordt aangemaand.
- De debiteur kan een persoon of bedrijf zijn.
- De debiteur moet nu de schuld binnen een bepaalde termijn (ook wel redelijke termijn genoemd) betalen. Het is als het ware een laatste kans.
- Doet de debiteur dit niet, dan is hij of zij in verzuim.
- Het is belangrijk dat de ingebrekestelling schriftelijk plaatsvindt, zodat de schuldeiser later kan bewijzen dat deze is gestuurd.
Synoniemen
Er wordt vaak ook gesproken over een herinnering of aanmaning. Deze termen betekenen hetzelfde als een ingebrekestelling.
Ook online te versturen
Het is ook mogelijk de ingebrekestelling per email, sms of WhatsApp te versturen. Belangrijk is dat jij als bedrijf of persoon kunt aantonen dat de debiteur het document heeft ontvangen.
Waarom ingebrekestelling versturen?
Wanneer een individu of bedrijf niet betaalt, is er een kans dat schuldeiser de overeenkomst wil ontbinden of een schadevergoeding eist. Dit kan alleen als de niet betalende partij (de debiteur) in verzuim is. Om deze in-verzuimstelling te bereiken moet dus een ingebrekestelling worden verstuurd.
Ingebrekestelling vergeten te sturen? Foute brief opgesteld? Let op!
In de praktijk wordt dit vaak vergeten of simpelweg niet toegepast. Daarnaast komt het vaak voor dat de brief niet is opgesteld volgens wettelijke regels. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de schuldeiser. Zo kan de rechter de schuldeiser ongelijk geven.
Is de brief niet opgesteld volgens de wettelijke regels? Dan kan de rechter de schuldeiser ongelijk geven.
Download gratis onze voorbeeldbrief
Download onze ingebrekestelling voorbeeldbrief die is opgesteld volgens wettelijke vereisten en voorkom juridische problemen.
DownloadenWanneer incassobureau inschakelen?
In onder meer de volgende situaties is het aan te raden om een incassobureau in te schakelen.
- Wanneer je niet zeker weet wanneer je een ingebrekestelling moet/kan versturen
- Wanneer je twijfelt over de inhoud van de brief
- Wanneer je de brief wilt laten opstellen door een gespecialiseerd bureau
- Wanneer het versturen van een ingebrekestelling geen nut heeft (debiteur weigert te betalen)
Neem contact op met IntoCash wanneer jouw debiteur niet betaalt. Wij stellen de juiste brief op. Werkt dit niet, dan starten we een juridische procedure, in 90% zonder tussenkomst van de rechter.
Daarom IntoCash
- 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
- 90% zonder rechtszaak opgelost
- Betrouwbaar: NVI-keurmerk
- No-cure-no-pay incasso
Voorbeeld foute ingebrekestelling
Het versturen van een foute ingebrekestelling kan grote gevolgen hebben.
Voorbeeld
Een winkelier verkoopt online een product aan een particulier. De particulier heeft ervoor gekozen om later te betalen. Maar de betaling blijft uit. De winkelier heeft geen klachten van de koper ontvangen. De winkelier stuurt de klant een ingebrekestelling, maar vergeet hierbij te vermelden binnen welke termijn de klant moet betalen. De betaling blijft uit.
Vijf dagen na het verzenden van de ingebrekestelling start de winkelier een rechtszaak. De rechter kan oordelen dat de proceskosten voor rekening komen van de winkelier, omdat hij geen termijn heeft genoemd en opeens een rechtszaak is begonnen.
Rechtszaak + ingebrekestelling
In 90% vinden we een minnelijke oplossing; zonder tussenkomst van de rechter dus. Maar als het nodig is leggen wij zaken voor aan de rechter. In deze zaken komt het geregeld voor dat de gedaagde geen gelijk krijgt van de rechter, omdat er geen ingebrekestelling is verstuurd. Hiermee wordt het belang van het in gebreke stellen nogmaals onderstreept.
Vonnis: Factuur verrekenen met schade slaagt niet, ingebrekestelling ontbreekt
Wat neem je op in een ingebrekestelling?
Gebruik je niet de IntoCash voorbeeldbrief, maar stel je de ingebrekestelling zelf op? Houd er dan rekening mee dat het document zo duidelijk mogelijk moet zijn. Er moeten in ieder geval drie dingen worden benoemd:
- Dat de debiteur in gebreke is gesteld. Geef aan wat er van de debiteur verlangd wordt en waarom.
- De termijn waarbinnen de schuld moet worden betaald.
- Een aansprakelijkheidsstelling. Hiermee wordt de debiteur verteld dat, wanneer er niet betaald wordt, de debiteur in verzuim is.
Binnen welk termijn moet de schuld worden betaald na een ingebrekestelling?
In de wet staat dat de debiteur een redelijke termijn moet worden gegeven waarin hij/zij de schuld kan betalen. Echter is er geen definitie van wat onder een redelijke termijn verstaan wordt. Dit verschilt per zaak.
Neem contact op met IntoCash
Het versturen van een foutieve ingebrekestelling kan grote gevolgen hebben. Voorkom juridische problemen door het inschakelen van IntoCash. Wij stellen een juridisch juiste brief op. Neem contact op.
Jelle Jonker
Jelle Jonker schreef deze blog voor je. Jelle is oprichter van IntoCash en juridisch expert. Hij helpt jou verder wanneer jouw debiteur weigert te betalen.