Klanten beoordelen ons met een

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder inschakelen is een laatste redmiddel wanneer een debiteur schulden niet kan of wil betalen. Wat doet een deurwaarder precies?

Een deurwaarder kan je niet zomaar inschakelen. Schakel eerst een incassobureau in wanneer jouw debiteur niet betaalt. IncassoJuristen.nl helpt je verder.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder is de persoon aangewezen door de overheid die wettelijk beslag legt op:

  • Tegoeden, spullen of voorraden van een bedrijf
  • Persoonlijke bezittingen van een particulier

Beslaglegging vindt plaats ná een vonnis / uitspraak van een rechter. Het deurwaarderskantoor krijgt hierbij de wettelijke taak om als ambtenaar deurwaardershandelingen uit te voeren.

Wat doet een deurwaarder? Uitleg door IncassoJuristen.nl

Brief deurwaarder

Het juridische document dat een deurwaarder overhandigt, heet een dagvaarding. Een dagvaarding is de brief-oproep om voor een rechter te verschijnen. Je wordt als persoon of bedrijf in dat geval ‘gedaagd’. Via de dagvaarding moet je bij een rechtbank, kantonrechter of het gerechtshof verschijnen. Daarmee start een gerechtelijke procedure.

Gerechtsdeurwaarder

Een ander woord voor deurwaarder is gerechtsdeurwaarder. Deze twee termen betekenen precies hetzelfde.

Incasso deurwaarder of incassobureau

Veel mensen verwarren de termen deurwaarder en gerechtsdeurwaarder met incassobureau. Een incasso-deurwaarder bestaat niet. Het takenpakket van een incassobureau verschilt. Wat doet een incassobureau?

Wat doet een deurwaarder vs een incassobureau?

Een incassobureau wordt ingeschakeld wanneer een schuldeiser zijn of haar geld niet ontvangt van een debiteur. Een incassobureau neemt in dat geval de zaak over en start een incassoprocedure.

Een incassobureau, zoals bijvoorbeeld IncassoJuristen.nl, herinnert de debiteur in zo’n geval meerdere malen aan een betalingsachterstand via een betalingsherinnering. Helpt dit niet, dan kan een gerechtelijke procedure worden gestart. In deze procedure kan het incassobureau ook juridische bijstand leveren.

IncassoJuristen.nl is een incassobureau met 15 jaar ervaring. Wij helpen bedrijven om openstaande facturen betaald te krijgen. Op een integere manier.

NVI-accreditatie belangrijk

De verwarring tussen een incassobureau en deurwaarderskantoor is begrijpelijk. Veel deurwaarderskantoren combineren hun ondernemersactiviteit – incassobureau – met een publieke taak – deurwaarder.

IncassoJuristen.nl vindt dat niet wenselijk en is van mening dat deze activiteiten van elkaar moeten worden losgekoppeld. Er zou een betere scheiding moeten komen tussen incassobureaus en gerechtsdeurwaarders. De deurwaarders zouden zich dan alleen bezig mogen houden met ambtshandelingen zoals beslaglegging en het betekenen van dagvaardingen en vonnissen.

IncassoJuristen.nl werkt bovendien met een NVI-accreditatie die de integere werkwijze benadrukt.

Kosten goed controleren

De deurwaarderskosten zijn wettelijk vastgelegd. Bekijk de actuele tarieven in ons overzicht. Wil je zekerheid over het inschakelen van een betrouwbare deurwaarder, vraag IncassoJuristen.nl om advies. We helpen je hier graag mee. Neem contact op.

Veiling deurwaarder (executoriale veiling)

Na een inbeslagname van goederen worden deze meestal verkocht op een openbare veiling, ook wel executoriale veiling genoemd. Met de opbrengsten uit de veiling kan de schuld, vaak voor een deel, worden afgelost.

Een openbare verkoop is overigens niet altijd mogelijk. Heeft de gedaagde bijvoorbeeld een (in beslag genomen) auto nodig voor werk of ziekenverzorging dan kan de deurwaarder wél beslag leggen op deze auto, maar deze auto niet altijd via een veiling verkopen.

Executoriale veiling nav beslaglegging door een deurwaarder.

Vergoeding kosten 

  • De deurwaarderskosten komen voor rekening van de debiteur.
  • Wanneer je een deurwaarder moet inschakelen, wordt deze betaald uit de opbrengsten van een eventuele executieverkoop.
  • Kosten zoals het inschakelen van een slotenmaker om toegang te krijgen tot een bedrijf, of de kosten voor het wegslepen van een auto, betaalt een crediteur zelf.

Deurwaarder inhuren voorkomen

Je hebt nu antwoord op de vraag: wat doet een deurwaarder? Het inschakelen is de laatste optie om een deel van de schuld betaald te krijgen. IncassoJuristen.nl doet er alles aan om dit te voorkomen. Bij IncassoJuristen.nl wordt 90% van de openstaande rekeningen betaald zonder tussenkomst van de rechter.

Meer weten over de mogelijkheden voor het verhalen van een schuld? Of wil je het inhuren van een deurwaarder voorkomen? Neem contact op met IncassoJuristen.nl.

Stuur jij regelmatig facturen? Meld je aan en blijf bij.

Nieuwe incassowetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in facturatie. Dit behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht