Klanten beoordelen ons met een

Wat is een executie vonnis? Lees onze heldere uitleg + voorbeelden

Jij hebt een debiteur voor de rechter gedaagd. De rechter besluit dat jij gelijk hebt. Het besluit wordt ook het vonnis genoemd. De debiteur moet jou zijn of haar schuld betalen. Doet de debiteur dit niet? Dan kan een deurwaarder overgaan tot executie van het vonnis. Lees wat het executeren van een vonnis precies inhoudt.

Wat is de betekenis van het executeren vonnis?

De executie van een vonnis of het executeren van een vonnis betekent de uitvoering van het vonnis door een gerechtsdeurwaarder. Denk hierbij aan beslaglegging op goederen van de debiteur. Executie betekent dus letterlijk uitvoering.

Hoe werkt het executeren van een vonnis? Een voorbeeld

Stel. Jouw huurder betaalt niet. De huurachterstand is inmiddels opgelopen tot meer dan 3 maanden. Samen met een incassobureau als IncassoJuristen.nl, start je een gerechtelijke procedure. Je daagt de huurder hiermee voor de rechter. Omdat de huurachterstand hoger is dan 3 maanden, wordt naast betaling ook ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning gevorderd.

De rechter geeft jou gelijk. In het vonnis wordt de huurder veroordeeld tot het betalen van de huurachterstand én hij moet de woning verlaten. Een gerechtsdeurwaarder overhandigt het vonnis aan de huurder. Deze overhandiging wordt ook wel de betekening van het vonnis genoemd. De debiteur krijgt hierna twee dagen de tijd om alsnog te betalen.

Betaalt de debiteur niet? Dan start de uitvoer van het vonnis / executie vonnis. Er mag dan beslag worden gelegd op de goederen van de debiteur. Met andere woorden: hij mag het vonnis van de rechter uitvoeren. Er mag nu beslag worden gelegd op de goederen en tegoeden. Ook mag de huurder worden uitgezet.

Daarom IncassoJuristen.nl

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Hoe lang duurt de executie van een vonnis?

In sommige gevallen kan het executeren van een vonnis lang duren. Hoe lang dit proces duurt, is afhankelijk van de verhaalsmogelijkheden van de debiteur.

Met verhaalsmogelijkheden wordt simpelweg bedoeld: of er spullen of tegoeden van de debiteur zijn waarop beslag kan worden gelegd. Denk hierbij aan het salaris of de uitkering van de debiteur, meubels of een auto.

  • Beschikt de debiteur over voldoende verhaalsmogelijkheden? Dan zal het executeren van het vonnis waarschijnlijk enkele weken duren.
  • Beschikt de debiteur niet over voldoende verhaalsmogelijkheden? Dan kan de executie van het vonnis veel langer duren, mogelijk zelfs jaren.
  • Heeft de debiteur helemaal géén verhaalsmogelijkheden? Dan controleert een deurwaarder regelmatig of de situatie veranderd, bijvoorbeeld door te kijken of de debiteur inmiddels wel een inkomen heeft waarop beslag kan worden gelegd.

Wat kost een executie vonnis?

De executiekosten zijn gelijk aan de kosten voor een deurwaarder. Op de pagina kosten deurwaarder worden de tarieven helder op een rij gezet. Alle kosten bekijken? Ga dan naar de overheidswebsite tarieven (kosten) ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Dit zijn de wettelijk vastgelegde kosten.

Schakel altijd een incassobureau in

De redenen waarom een debiteur niet betaalt, kan verschillen. De ene debiteur heeft gewoonweg geen geld, de ander weigert om wat voor reden dan ook om te betalen.

IncassoJuristen.nl heeft meer dan 15 jaar ervaring met debiteuren die niet betalen.

Wij doen er alles aan om de debiteur over te laten gaan tot betaling. Op een minnelijke manier, met oog voor de debiteur. Ons NVI-keurmerk bevestigt deze integere werkwijze. Mocht de debiteur niet overgaan tot betaling, dan kan IncassoJuristen.nl een gerechtelijke procedure starten tegen een helder vast tarief. Zie onze kosten rechtszaak.

Door onze ervaring weten wij wanneer het loont om een gerechtelijke procedure te starten. In 90% van de gevallen zorgt IncassoJuristen.nl voor betaling van de debiteur zonder tussenkomst van de rechter en hoeft het dus niet tot een executie van een vonnis te komen. Dit scheelt de schuldeiser en debiteur veel tijd en geld.

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht