Klanten beoordelen ons met een

Wat betekent incasseren? Uitleg + voorbeelden

Incasseren is het in bezit komen van iets. In de meeste gevallen betekent incasseren het in bezit komen van geld. Dit wordt ook wel het innen van geld genoemd.

Problemen met debiteur? Schakel IncassoJuristen.nl in. 90% van de vorderingen wordt zonder rechtszaak afgehandeld.

De betekenis van incasseren

Incasseren betekent simpel gezegd: in ontvangst nemen. Vaak gaat het om het in ontvangst nemen van geld.

Incasseren komt nauw overeen met de term incasso. Hiermee geeft een bedrijf een incassobureau toestemming om niet betaalde (openstaande) vorderingen te incasseren. Het incassobureau benadert de debiteuren om hen over te laten gaan tot betaling.

Voorbeeld

Bedrijf A verleent een dienst aan bedrijf B. Deze dienst kost 1000 euro. Bedrijf A stuurt een factuur naar bedrijf B voor de geleverde dienst. Bedrijf A moet de factuur nu incasseren bij bedrijf B.

Incasseren betekent simpel gezegd: in ontvangst nemen. Vaak gaat het om het in ontvangst nemen van geld.

Onbetaalde facturen incasseren

Ondernemers en bedrijven kunnen te maken krijgen met klanten die niet betalen. Zij moeten dan de openstaande facturen zien te incasseren. Wat is de betekenis van dit type incasseren precies?

Een factuur is een overzicht van de geleverde diensten/goederen en de prijs hiervoor. Een factuur stuur je naar de afnemer van jouw diensten/producten. De afnemer moet het bedrag op de factuur betalen.

Een openstaande factuur is een factuur die nog niet is betaald en waarvan de betalingstermijn is verstreken. Met andere woorden: de klant is te laat met betalen.

Een openstaande factuur is een factuur die nog niet is betaald en waarvan de betalingstermijn is verstreken.

Vervelend en lastig

Het incasseren van openstaande facturen is voor veel bedrijven een lastige en vervelende klus. Je bent immers financieel afhankelijk van deze klanten. Als debiteuren de facturen niet betalen kan dit leiden tot geldproblemen of zelfs faillissement. Om dit te voorkomen, is debiteurenbeheer en incasso belangrijk.

Wat als je openstaande facturen niet kan incasseren?

In een ideale wereld betalen klanten de factuur direct. Je kan dus als bedrijf direct het bedrag incasseren. Helaas betalen sommige klanten de factuur te laat of helemaal niet. Wat moet je in dat geval doen?

 1. Ten eerste moet je de klant meerdere keren herinneren aan zijn of haar betalingsachterstand. Je belt, mails, sms’t of WhatsAppt de klant. In uiterste gevallen kun je zelfs langsgaan.
 2. Wanneer de klant niet reageert of weigert te betalen, stuur je een laatste aanmaning brief.
 3. Wanneer ook dit niet helpt, stuur je een ingebrekestelling. Hiermee geef je de klant een laatste kans om toch te betalen.
 4. Doet de debiteur dit niet, dan is deze in verzuim. Nu kunnen er juridische stappen worden genomen.

Een incassobureau inschakelen

Het kost veel tijd en energie om debiteuren op de hoogte te brengen van openstaande rekeningen en ervoor te zorgen dat deze worden geïncasseerd. Wanneer je als ondernemer of bedrijf hier te weinig tijd voor hebt, kun je een incassobureau inschakelen. Het incassobureau zoals IncassoJuristen.nl neemt de werkzaamheden van jou over.

Daarom IncassoJuristen.nl

 • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
 • 90% zonder rechtszaak opgelost
 • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
 • No-cure-no-pay incasso

Incassobureau laten incasseren: zo werkt het

Het eerste proces heet het minnelijke incassotraject. Telefonisch, schriftelijk en per email wordt de debiteur door het incassobureau opgedragen te betalen. In het minnelijke traject kan er nog een betalingsafspraak worden gemaakt met de debiteur zodat de vordering bijvoorbeeld gespreid kan worden betaald.

Wanneer ook dit geen resultaat oplevert, kan een rechtszaak worden gestart. Dit wordt ook wel een gerechtelijke procedure genoemd.

Vorderen en incasseren

Incasseren lijkt op vorderen. Een vordering is iets wat je van een bedrijf of persoon mag opeisen. Meestal gaat het om een bedrag dat nog niet is betaald. Het bedrag wordt dan gevorderd via een openstaande factuur.

Schakel IncassoJuristen.nl in

IncassoJuristen.nl heeft jarenlange ervaring in het daadkrachtige incasseren van vorderingen. Als de buitengerechtelijke incasso niet tot resultaat leidt, kunnen onze juristen een gerechtelijke procedure uitvoeren.

Het incassotraject van IncassoJuristen.nl is gericht op een persoonlijke en klantvriendelijke vordering. Daarmee behalen we maximale resultaten zonder dat de relatie tussen debiteur en crediteur onder druk komt te staan. Deze integere werkwijze wordt bevestigd via het lidmaatschap van de NVI.

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

 • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
 • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
 • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht