Klanten beoordelen ons met een

Nieuwe wet voor incassobureaus: wat betekent dit voor jou?

Op 1 april 2024 is de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking getreden. Ook wel WKI genoemd. Wat betekent deze nieuwe wet voor incassobureaus? En nog belangrijker: wat houdt het in voor jou? We praten je graag bij over de belangrijkste wijzigingen.

Vanaf 1 april 2024 treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking. De wet is bedoeld om mensen met schulden beter te beschermen tegen onprofessionele praktijken van incassobureaus. Wat houden deze nieuwe regels precies in en wat betekenen ze voor jou?

Eisen van de nieuwe Wet Kwaliteit Incassodienstverlening

De nieuwe wet vereist dat incassobureaus aan strikte kwaliteitseisen voldoen en zich verplicht registreren. Hierdoor wordt het beroep gereguleerd en worden mensen met schulden beter beschermd. Dit zijn de eisen waaraan incassobureaus moeten voldoen:

Registratieplicht

Nieuwe incassobureaus moeten vanaf 1 april 2024 een vergunning aanvragen via Dienst Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij houden toezicht op kwaliteitseisen en de registratieplicht. Bestaande bureaus hebben een jaar de tijd om zich in te schrijven.

Goed om te weten: IncassoJuristen.nl heeft op 13 juli 2020 het Incasso Keurmerk van de NVI ontvangen. Dit is een belangrijke bevestiging van de branchevereniging dat wij op een betrouwbare, verantwoorde manier incasseren. 

Vakbekwaamheid van personeel

Incassobureaus moeten gekwalificeerd personeel in dienst hebben. Dit houdt in dat incassomedewerkers minimaal een MBO niveau 3 diploma moeten hebben. Een leidinggevende van een incassobureau moet ten minste een MBO niveau 4 diploma hebben. Jaarlijkse bijscholing is daarbij verplicht.

Inzicht in vordering

Incassobureaus moeten duidelijk specificeren waarvoor de schuldenaar betaalt. Daarnaast moet de opbouw van de vordering helder op papier staan.

 

Correcte omgang met schuldenaren en schuldeisers

Volgens de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening moet er ook op een correcte manier worden omgegaan met zowel schuldenaren als schuldeisers. Er moeten passende maatregelen worden genomen om schuldenaren en schuldeisers correct te behandelen, inclusief beperkingen aan het tijdstip van benadering.

Als debiteur mag je niet door incassobureaus benaderd worden tussen acht uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends. Ook mogen ze je niet op zondag en op feestdagen benaderen.  Dat geldt voor alle communicatievormen.

Daarom IncassoJuristen

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Betrouwbaar incassobureau inschakelen?

IncassoJuristen.nl benadert jouw debiteur op een betrouwbare, verantwoorde manier. We zorgen ervoor dat de schuld van de debiteur niet verder oploopt en dat de (zakelijke) relatie in stand blijft.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 23 april 2024
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht