Klanten beoordelen ons met een

Aangetekende brief versturen. Voorbeelden en vereisten

Wil je absolute zekerheid dat een ontvanger een brief heeft ontvangen? Kies dan voor het versturen van een aangetekende brief. Een aangetekende brief voorbeeld en een uitleg over mogelijke alternatieven vind je hieronder.

Wat is een aangetekende brief?

Een aangetekende brief is een brief waarvoor de ontvanger een handtekening moet zetten. Een voorbeeld proces bij een aangetekende brief ziet er meestal als volgt uit.

  1. Je wilt zekerheid dat de ontvanger jouw brief krijgt
  2. De brief of het pakket waarom het gaat, overhandig je bij een postpunt
  3. De medewerker geeft jou een bewijs van verzending en een track-and-trace-code
  4. Hiermee kun je jouw pakket online volgen
  5. De postbode overhandigt de brief
  6. De ontvanger zet zijn of haar handtekening
  7. De postbode registreert dat er (aan)getekend is

Het juridische team van IncassoJuristen.nl bemiddelt bij juridische conflicten over facturen, betaling, incasso, huur en contracten. We hebben meer dan 15 jaar ervaring.

Neem contact op

Aangetekende brief voorbeeld

Hieronder lees je een aantal voorbeelden van een aangetekende brief.

  • Een brief ingebrekestelling
    Wanneer een organisatie niks meer van zich laat horen of wanneer een betaling uitblijft.
  • Een persoonlijke ID
    Het versturen van een paspoort, rijbewijs, verzekeringspas of ID-kaart
  • Een officieel document
    Een getekend contract: arbeidscontract of koopcontract voor een huis

Aangetekende brief bij conflict

Een voorbeeld waarbij een aangetekende brief veel voorkomt, is een conflictsituatie. Wanneer correspondentie vooral schriftelijk loopt, wil je als verzendende partij zekerheid hebben dat de andere partij ook écht jouw correspondentie ontvangt. Dat maakt jouw positie sterker in eventuele rechtszaken.

Weigert een persoon de brief aan te nemen of weigert iemand de brief op te halen bij het postkantoor nadat de deze herhaaldelijk is aangeboden, dan wordt de brief als ontvangen beschouwd.

Tarief aangetekend versturen

Het tarief voor het versturen van een aangetekende brief ligt ongeveer tien keer hoger dan een brief die op een gewone manier wordt verstuurd. De actuele tarieven voor aangetekend versturen, zijn te vinden op de website van Post NL.

Inhoud van aangetekende brieven

De inhoud van een aangetekend document kan verschillen. Maar in veel gevallen zal de brief een sterk juridisch karakter hebben. Dat betekent dat de inhoud van de brief misschien wel nét zo belangrijk is als het arriveren van de brief bij de ontvanger. Toets de inhoud van je brief daarom altijd bij een jurist of advocaat.

Alternatieven aangetekende brief versturen

Er zijn alternatieven voor het verzenden van een aangetekende brief. Logisch, want steeds meer communicatie verloopt digitaal. Deze alternatieven worden wisselend beoordeeld wat betreft hun juridische geldigheid in een rechtszaak. Een aantal voorbeelden:

  • E-mail
    E-mail is een goed voorbeeld van een aangetekende brief-alternatief. Je kunt als zender van een e-mail zorgen dat je een ontvangstbevestiging krijgt. 100% zekerheid dat de ontvanger het bericht heeft ontvangen, krijg je daarmee niet. Er kan altijd sprake zijn van een technisch foutje waardoor de e-mail toch niet goed is aangekomen. Er zijn ook bedrijven die aangetekend e-mailen als service aanbieden.
  • Whatsapp of SMS
    Via Whatsapp of SMS kun je ook zien of een bericht is aangekomen / geopend. Maar daarmee heb je nog geen volledige zekerheid dat het ook écht de juiste ontvanger is die dit bericht heeft geopend. Wellicht heeft de ontvanger in de tussentijd en nieuw nummer.
  • Telefoongesprek opnemen
    Je kunt ook een gewone brief sturen en de ontvanger bellen met de vraag of hij / zij deze brief heeft ontvangen. Dit telefoongesprek kun je opnemen, waarvoor je in principe geen toestemming hoeft te hebben.

Schakel IncassoJuristen.nl in

Benader IncassoJuristen.nl voor vragen over juridische brieven. We helpen je graag met het opstellen van een nette zakelijke en juridisch passende tekst. Bel ons op 010-4375904.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 28 september 2020
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht