Klanten beoordelen ons met een

Betaaltermijn grootbedrijf aan MKB verkort naar 30 dagen

‘Gewoon op tijd betalen’ moet de norm worden. Dat wil staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) bereiken met het wetsvoorstel dat zij heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Hoe? Door de maximale wettelijke betaaltermijn van grootbedrijven aan het mkb te verkorten. We leggen uit wat er verandert.

Wat verandert er voor wie?

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, moeten bedrijven met 100 of meer werknemers binnen 30 dagen betalen aan MKB- bedrijven. De maximale wettelijke betaaltermijn staat nu nog op 60 dagen. Door de betaaltermijn te halveren, wordt deze gelijkgesteld aan de betalingstermijn van de overheid.

Samenvatting wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is ingediend door Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Doel van het wetsvoorstel is om
de huidige toegestane betaaltermijn van het grootbedrijf aan midden- en kleinbedrijven te halveren zodat MKB-ondernemingen op tijd worden betaald.

Schakel IncassoJuristen.nl in

Word je vaak te laat betaald door een bedrijf? Dan heb je misschien te maken met een dubieuze debiteur. IncassoJuristen.nl neemt de incassoprocedure graag voor je uit handen.

Waarom is een verkorte betaaltermijn nodig?

Kleine en middelgrote bedrijven geven steeds vaker aan dat grote bedrijven hen vaak erg laat betalen. Daarnaast wordt deze termijn soms zelfs zonder overleg verlengd. Late betalingen kunnen MKB-ondernemingen in grote financiële brengen. Zij hebben namelijk een kleinere financiële buffer.

Met dit wetsvoorstel wil het kabinet MKB-ondernemingen beter beschermen.

Ruim 50.000 mkb-bedrijven werden in 2020 gedwongen akkoord te gaan met een té lange betalingstermijn.

Invloed coronacrisis

Steeds meer MKB-ondernemingen zijn door de huidige economische situatie afhankelijk van grotere bedrijven. En ook door de coronacrisis verlengen grootbedrijven steeds vaker zonder overleg de betalingstermijn .

Keijzer: “Met het verkorten van de betaaltermijn krijgt de mkb’er meer financiële ademruimte”

Let op: wijzig de vervaldatum op de factuur

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is het essentieel dat je als MKB-ondernemingen de vervaldatum op je factuur wijzigt. IncassoJuristen.nl raadt ondernemingen altijd aan om een expliciete datum te vermelden op de factuur.

  • NIET: We verzoeken je om de factuur binnen 2 weken te betalen’
  • WEL: ‘We verzoeken je om de factuur uiterlijk 20 juni 2021 te betalen’

Factuur niet betaald? Schakel IncassoJuristen.nl in. 90% van de vorderingen wordt zonder rechtszaak afgehandeld. Met respect voor de klant of debiteur. Neem contact op.

Crispijn - profielfoto
Geplaatst op 21 mei 2021
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht