Mag de rechter binnenkort een betalingsregeling afdwingen?
In een nieuw wetsvoorstel staat dat de rechter binnenkort een betalingsregeling mag opleggen zonder toestemming van de schuldeiser. Hoe ziet het voorstel eruit en wat zijn de gevolgen?
Betaalt een klant niet? Dan mogen rechters straks een betalingsregeling opleggen. Zo wordt de schuld in twee of meer delen gehakt. Zelfs als de schuldeiser het hier niet mee eens is en direct de volledige schuld betaald wil hebben. Dit nieuwe wetsvoorstel is aangekondigd door minister Dekker in een recente Kamerbrief. Wat betekent dit voor bedrijven?
Hoe werkt een betalingsregeling nu?
Stel: jouw klant betaalt niet. Na het sturen van meerdere aanmaningen schakel je een incassobureau in. Maar de klant weigert te betalen. Er wordt een rechtszaak gestart.
De rechter mag niet tegen de wil in van jou als schuldeiser een betalingsregeling opleggen in incassozaken. De rechter mag alleen een vordering afwijzen of toewijzen.
Toelichting incassospecialist Jelle Jonker (IncassoJuristen.nl)
“Bij IncassoJuristen.nl werken we altijd met betalingsregelingen. De kans dat de schuldeiser al het geld terugbetaald krijgt, is hierdoor groter. Dit voorkomt dus een rechtszaak en dat is in ieders belang”.
Meer weten? Start een chatgesprek met één van onze medewerkers.
Waarom een veranderende betalingsregeling?
Op dit moment wordt er vaak niet gekeken of de debiteur überhaupt de schulden wel kan betalen. Tegelijkertijd wijzen veel schuldeisers verzoeken van debiteuren af om een betalingsregeling te treffen. Zelfs als de debiteur aangeeft dat hij of zij niet kan betalen vanuit onmacht.
Op dit moment wordt er niet gekeken of de debiteur überhaupt de schulden wel kan betalen.
Wat verandert er?
Minister Dekker stelt in het wetsvoorstel 2 veranderingen voor.
- Betalingsregeling opleggen
De rechter krijgt de mogelijkheid om een betalingsregeling op te leggen. Ook als de schuldeiser het hiermee niet eens is. Dit kan als de debiteur de vordering niet in één keer kan betalen. Belangrijk om hierbij aan te geven is dat de debiteur op de rechtszaak moet verschijnen als hij/zij een betalingsregeling wilt afspreken. De rechter mag ook de inhoud van de betalingsregeling bepalen als de schuldeiser en debiteur het niet eens kunnen worden over de hoogte van het termijnbedrag. - Minnelijke oplossing opnemen in dagvaarding
Ten tweede wil minister Dekker dat de schuldeiser in de dagvaarding opneemt of hij/zij met de debiteur overleg heeft gehad over een minnelijke oplossing. Hierdoor weet de rechter hoe de schuldeiser en debiteur zich in het pré-incassotraject hebben opgesteld. Hiermee wordt vervolgens rekening mee gehouden bij de proceskostenveroordeling.
Lees ook Wat kost een rechtszaak?
Nieuwe betalingsregeling en de schuldeiser
Door deze 2 maatregelen moet de schuldeiser zich voortaan harder inzetten om een betalingsregeling te treffen met de debiteur. Als dit niet gebeurt, kan de rechter een betalingsregeling opleggen én de schuldeiser veroordelen tot betaling van de proceskosten.
Toelichting incassospecialist Jelle Jonker (IncassoJuristen.nl)
“We raden schuldeisers altijd aan om een minnelijke oplossing te zoeken met de debiteur, voordat er een rechtszaak wordt gestart. Bij IncassoJuristen.nl werken we altijd toe naar een minnelijke oplossing. Daarbij spreken we alleen maar reële regelingen af waarvan we zeker weten dat de debiteur deze na kan komen. Bij ons wordt 92% van de procedures zonder rechtszaak opgelost.”
Bij IncassoJuristen.nl wordt 92% van de procedures zonder rechtszaak opgelost.
Wanneer de debiteur niet betaalt, is dat een lastige situatie waardoor ook jij in de financiële problemen kan komen. Onze juristen helpen je graag verder met gericht advies. Neem contact op.
Wanneer wordt dit wetsvoorstel behandeld?
Najaar 2021 volgt er een besluit over het wetsvoorstel.
Bij IncassoJuristen.nl wordt 92% van de procedures zonder rechtszaak opgelost. Behoort jouw debiteur tot de 8% die weigert te betalen, dan kun samen met IncassoJuristen.nl een rechtszaak te starten tegen een helder vast tarief. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.