Klanten beoordelen ons met een

IncassoJuristen.nl: ”Nieuw wetsvoorstel incassobureaus was hard nodig”

Intimidatie en het vorderen van te hoge of onduidelijke kosten. Het is aan de orde van de dag in de incassowereld. Misstanden in de incassosector worden inmiddels aangepakt via een incassoregister; de Eerste Kamer stemde in mei 2022 in met het wetsvoorstel Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). 

Jelle Jonker, één van de twee eigenaren van IncassoJuristen.nl, vertelt waarom een incassoregister hard nodig was.

Update april 2024: Wki in werking gesteld

Sinds 1 april 2024 is de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening ingevoerd. Lees hier wat deze wet betekent voor incassobureaus en klanten.

Update oktober 2022: invoeringsdatum Wki uitgesteld

De Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) zou waarschijnlijk 1 januari 2023 ingevoerd worden, maar dit is uitgesteld naar 1 juli 2023.

Update mei 2022: wetsvoorstel aangenomen

In mei 2022 stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). In 2020 werd dit wetsvoorstel ingediend door toenmalig staatssecretaris Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Waarom is de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) nodig?

Jonker: “Nog te vaak krijgen debiteuren te maken met intimiderende incassobureaus of bureaus die onterechte kosten vorderen. Dit levert vervelende en soms angstige situaties op voor een debiteur. Ook kan de debiteur hierdoor zelfs nog verder in de problemen komen.”

Met het incassoregister worden hoge eisen gesteld aan incassobureaus om hiermee de kwaliteit van incassobureaus te kunnen waarborgen.

“Mensen met problematische schulden moeten we beschermen tegen incassobureaus die intimideren, kosten opjagen of onduidelijk zijn.” – Minister Dekker

Hoe werkt het incassoregister?

Alleen bureaus die aan hoge kwaliteitseisen voldoen, worden ingeschreven in het incassoregister. Bureaus die zich niet aan de regels houden, worden verwijderd. Ook mogen zij dan geen incassowerkzaamheden meer uitvoeren.

Controleer het incassobureau

Het register kan 24 uur per dag, 7 dagen per week door iedereen worden ingezien. Hiermee kan iedereen dus eenvoudig controleren of er een kwalitatief incassobureau wordt ingeschakeld.

Incassobureaus worden onder meer gecontroleerd op

  • Opbouw incassoprocedure
  • Transparante werkwijze
  • Personeelskwaliteit

Waarom is dit voor mij als crediteur belangrijk?

Jonker: “Wanneer jouw debiteur niet betaalt, kan je een incassobureau inschakelen. Maar die debiteur is vaak een klant, huurder of kennis waar je verder een goede relatie mee hebt. Je wilt die (zakelijke) relatie dus niet schaden.”

“Een incassobureau dat is aangesloten bij het register werkt op een eerlijke, transparante manier. Met oog voor de debiteur. Hierdoor weet je zeker dat jouw debiteur op de juiste manier wordt behandeld.”

IncassoJuristen.nl staat bekend om een minnelijke benadering. Deze werkwijze wordt bevestigd door het NVI Incasso Keurmerk.

NVI-keurmerk

Veel incassobureaus zijn zich ervan bewust dat ze op een eerlijke, transparante manier moeten incasseren. Deze incassobureaus hebben het NVI-keurmerk. Ook incassobureau IncassoJuristen.nl beschikt over dat NVI-keurmerk.

Daarom IncassoJuristen.nl

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Betrouwbaar incassobureau inschakelen?

IncassoJuristen.nl benadert jouw debiteur op een betrouwbare, verantwoorde manier. We zorgen ervoor dat de schuld van de debiteur niet verder oploopt en dat de (zakelijke) relatie in stand blijft.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 18 maart 2023
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht