Klanten beoordelen ons met een

Brief betalingsregeling – Voorbeeld

Een betalingsregeling is een slimme en sympathieke manier om je schuld betaald te krijgen. Download onze voorbeeld-brief betalingsregeling en ontdek waar je rekening mee moet houden.

Wat is een brief betalingsregeling?

Via een brief betalingsregeling bied je een debiteur de mogelijkheid om een openstaande factuur in termijnen te betalen. Het aantal termijnen en de hoogte van elke betalingstermijn kun je in overleg met de de niet betalende klant of huurder bepalen.

Wil je de zekerheid van een juridisch juiste brief betalingsregeling, neem dan contact op met IncassoJuristen.nl.

word-icon

Voorbeeld brief betalingsregeling downloaden

  1. Vul het formulier in
  2. Druk op “Verstuur”
  3. Ontvang de brief betalingsregeling (voorbeeld)

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is het voordeel van een betalingsregeling?

Stel: een klant is in geldproblemen gekomen maar hij of zij is nog steeds bereid om jouw factuur te betalen. Je kunt je dan als schuldeiser soepel opstellen door een factuur in verschillende betalingstermijnen te laten betalen.

Is gespreid laten betalen slim?

Op de vraag of het slim is om een betalingsregeling met een debiteur te treffen, valt geen eenduidig antwoord te geven. Er is meestal sprake van wanbetaling. Maar wat is de reden voor deze wanbetaling?

  1. Tijdelijke betalingsproblemen
  2. Structurele betalingsproblemen
  3. Discussie 

1. Voorbeeld – Tijdelijke betalingsproblemen

De betalingsproblemen kunnen tijdelijk zijn, bijvoorbeeld omdat de niet-betalende huurder zijn baan is kwijtgeraakt en moet wachten op een uitkering. De huurder heeft dan tijdelijk geen geld maar kan waarschijnlijk op korte termijn wel aan geld komen. Of de huurder moet een heel hoog bedrag betalen, wat hij/zij niet kán. In zulke gevallen kan uitstel van betaling of een een betalingsregeling opstellen zinvol zijn.

2. Voorbeeld – Structurele betalingsproblemen

Indien de betalingsproblemen structureel zijn, kan dit leiden tot een schuldhulpverleningstraject of een faillissement. In zo’n geval is een incassotraject mogelijk beter. Je stelt daarmee je eigen inkomsten op kortere termijn veilig. Hiernaast kan je de debiteur wijzen op de mogelijkheden van schuldhulpverlening of een budgetcoach.

3. Voorbeeld – Discussie

Is er een discussie, zorg dan dat deze wordt opgelost. Een betalingsregeling verhelpt in deze gevallen mogelijk niet de problemen. Overleg eventueel met IncassoJuristen.nl over het voeren van een gerechtelijke procedure.

Is een betalingsregeling verplicht?

Ben je als schuldeiser verplicht om mee te werken aan een betalingsregeling? Nee. Een betalingsregeling kan een geste / gebaar zijn naar de niet-betalende klant of huurder. Of het is een strategische zet om een betaling veilig te stellen. Een verplichting is er niet. Twijfel je over de mogelijkheid om een regeling omtrent betalingen op te zetten? Informeer bij IncassoJuristen.nl.

Een betalingsregeling kan gebaar zijn naar de debiteur. Of eens strategische zet. Het is geen verplichting.

Mondeling vastleggen betalingsregeling? Niet doen!

“Eventueel kun je in termijnen betalen. Zullen we dat afspreken?”

Het is verleidelijk een mondelingen uitspraak te doen. Maar veel beter is het om afspraken schriftelijk vast te leggen. In een brief betalingsregeling spreek je af wat er tussen jou en de debiteur is afgesproken. Houdt hij/zij zich onverhoopt toch niet aan de eerder gemaakte betalingsafspraken? Wanneer er een mondelinge betalingsregeling zonder brief is aangegaan, is er geen mogelijkheid om terug te vallen op een document.

Het is verleidelijk een mondelingen uitspraak te doen. Maar veel beter is het om afspraken schriftelijk vast te leggen.

Een brief betalingsregeling voorkomt dus problemen. Ook blijft de relatie dankzij heldere afspraken in stand.

Wil je een brief betalingsregeling laten opstellen? Infomeer bij IncassoJuristen.nl naar de mogelijkheden zodat je juridisch sterk staat.  

Verwante diensten

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht