Klanten beoordelen ons met een

WIK-brief - Voorbeeld & Uitleg

Via een WIK-brief geef je een debiteur 14 dagen om alsnog te betalen. Download ‘m gratis.

Wat is een WIK-brief ?

Een WIK-brief is een laatste aanmaning. Het biedt jouw debiteur een laatste kans om de schuld te betalen zonder dat daar extra incassokosten bij komen. Bekijk het overzicht buitengerechtelijke incassokosten. De eisen aan een WIK-brief zijn wettelijk vastgelegd. De eisen vind je op de pagina van de rijksoverheid.

word-icon

Voorbeeld WIK-brief downloaden

 1. Vul het formulier in
 2. Druk op “Verstuur”
 3. Ontvang de WIK-brief (voorbeeld)

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wanneer stuur je deze brief?

Je hebt diensten of product geleverd. Maar op den duur merk je dat een rekening blijft openstaan of dat een incasso wordt gestorneerd. Je hebt misschien al een herinnering gestuurd maar de actie blijft uit. Dan verstuur je deze brief.

Wat betekent WIK?

WIK staat voor de Wet Incassokosten. Wanneer je als organisatie of particulier een aanmaning verstuurt, houd je je aan de eisen die wettelijk in een brief moeten staan. Als je een ‘gewone’ betalingsherinnering stuurt, kunnen eisen minder zwaar zijn. Een WIK-brief stuur je aan particulieren. Deze moet juridisch correct zijn.

Een juridisch juiste WIK-brief opstellen? Dat doet incassobureau IncassoJuristen.nl voor je.

Particulier of zakelijk

Of een WIK-brief van toepassing is, hangt af van de vraag wie de debiteur is. Anders gezegd: is de debiteur een particulier of een bedrijf? Een particulier is bijvoorbeeld een consument die iets koopt of een huurder die een woning huurt. Bij een bedrijf gaat het om een organisatie die diensten van jou afneemt.

Het versturen van een WIK-brief is alleen noodzakelijk wanneer de debiteur een particulier is.

Het versturen van deze brief is alleen noodzakelijk wanneer de debiteur een particulier is. Dat wil niet zeggen dat het aanmanen van bedrijven of organisaties niet nodig is. Wanneer een bedrijf niet betaalt, is het nog altijd zinvol om een betalingsherinnering of brief aanmaning te sturen. Maar in dat geval is een WIK-brief dus niet van toepassing.

Eisen WIK-brief

We hebben 5 eisen op een rij gezet.

 • De factuur waarop de brief betrekking heeft.
 • Het openstaande factuurbedrag.
 • De betaaltermijn van 14 dagen, ingaande de dag na ontvangst/bezorging.
 • Benoemen dat er bij uitblijven van de betaling incassokosten* en wettelijke rente in rekening worden gebracht.
 • Vermeld de exacte hoogte van die incassokosten.

Handig tool: Bereken de buitengerechtelijke incassokosten

Uitbesteden aan incassobureau

Zelf deze brief opstellen? Of deze beter laten opstellen en versturen door een Incassobureau zoals IncassoJuristen.nl? Een fout in de WIK-brief zorgt ervoor dat deze direct juridisch ongeldig is. Wil je dit risico niet lopen? Besteed dit dan uit aan een incassobureau zoals IncassoJuristen.nl.

Daarnaast wijst de praktijk uit dat een WIK-brief die is verstuurd door een incassobureau meer indruk maakt dan wanneer de schuldeiser deze zelf verstuurd. De debiteur weet hierdoor namelijk dat een incassobureau de zaak heeft opgepakt.

Een WIK-brief verstuurd door een incassobureau heeft meer impact op een debiteur

Bij IncassoJuristen.nl kunnen we een goede WIK-brief per situatie voor je opstellen. Of we ontwikkelen een perfect sjabloon. Deze kun je dan telkens opnieuw gebruiken. Neem contact met ons op voor een voorstel. Het versturen van de brief kun je in principe zelf. Zorg wél dat je je houdt aan de eisen die hierboven staan vermeld.

Moet je de brief aangetekend versturen?

Je moet als organisatie kunnen aantonen dat de tegenpartij de WIK-brief heeft ontvangen. Het is daarom zinvol om de brief aangetekend te versturen. Wanneer de brief in ontvangst wordt genomen of wordt opgehaald op het postkantoor, geldt dit juridisch gezien als ‘ontvangen’.

Is een WIK-brief hetzelfde als een betalingsherinnering?

Een WIK-brief is een betalingsherinnering. Je herinnert je debiteur aan het feit dat hij of zij een openstaande factuur moet voldoen. Maar omgekeerd is niet elke herinnering een WIK-brief. Je kunt bijvoorbeeld als organisatie besluiten om eerst een ‘gewone’ herinnering te sturen, waarbij je het nog niet hebt over incassokosten, en pas daarna een WIK-brief.

Waarom betalen debiteuren te laat?

Wordt er vaak te laat betaald? Misschien is het zinvol om na te gaan waarom dat gebeurt. Misschien is er een conflict of discussie die wanbetaling in de hand werkt. Het simpelweg bespreken van de omstandigheden of oplossen van de discussie kan veel juridische correspondentie voorkomen.

Is een WIK-brief per e-mail rechtsgeldig?

Ja, het maakt juridisch geen verschil of de brief per e-mail of post wordt verstuurd. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat je kunt aantonen dat de debiteur de brief heeft ontvangen. Bij IncassoJuristen.nl raden we daarom aan, vooral wanneer het gaat om hogere bedragen, de brief aangetekend per post te verzenden of via e-mail met een ontvangstbevestiging.

Dien je openstaande factuur gratis bij ons in

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

 • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
 • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
 • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht