Klanten beoordelen ons met een

Wat is een terme de grâce?

Een rechter geeft met een terme de grâce een huurder nog één laatste kans om de huur te betalen. Bekijk wat een terme de grâce precies inhoudt en wanneer de rechter deze laatste kans toewijst.

Problemen met debiteur? Schakel IncassoJuristen.nl in. 90% van de vorderingen wordt zonder rechtszaak afgehandeld.

Wat is een terme de grâce?

We leggen het uit wat een terme de grâce is aan de hand van een voorbeeld.

  • Een huurder van een woning heeft een betalingsachterstand.
  • De verhuurder schakelt een incassobureau in dat, na meerdere aanmaningen, via een gerechtelijke procedure het huurcontract wil ontbinden.
  • De rechter geeft de huurder uiteindelijk nog één laatste kans om de huur te betalen: de terme de grâce.
  • De huurder moet dan de achterstallige huur binnen één maand betalen. Doet de huurder dit niet, dan wordt het huurcontract alsnog ontbonden.

Wanneer gerechtelijke procedure starten?

Bij een betalingsachterstand van minimaal 3 maanden kan een gerechtelijke procedure worden gestart. Is wanbetaling afgelopen jaar vaker voorgekomen, dan kan dit zelfs eerder. Meer weten? Bekijk het blog huurachterstand volgens de wet.

Terme de grâce met betrekking tot huurovereenkomst bedrijfsruimtes  

Terme de grâce kan ook betrekking hebben op het accepteren van een nieuwe huurovereenkomst. Wanneer een huurder van een bedrijfsruimte niet akkoord gaat met een nieuwe huurovereenkomst, kan de verhuurder de huurovereenkomst ontbinden via de rechter.

De rechter kan ervoor kiezen de huurder een laatste kans geven om het aanbod tóch te accepteren. Dit is dan de terme de grâce. Op deze manier kan de huurder op het laatste moment voorkomen dat het huurcontract wordt verbroken. Dat laatste zou betekenen dat hij of zij dus het bedrijfspand moet verlaten.

Terme de grâce kan ook betrekking hebben op het accepteren van een nieuwe huurovereenkomst.

Een besluit van de rechter

Een huurder kan zelf geen aanspraak maken op de terme de grâce, maar hier wel om vragen bij de rechter. De rechter zal de huurder alleen een laatste termijn toewijzen als hij ervan overtuigd is dat de huurder binnen die termijn ook echt betaalt.

Vastgelegd in de wet

Het is wettelijk vastgelegd dat huurders van woonruimtes recht hebben op een terme de grâce. De rechter is echter niet verplicht om deze laatste betalingstermijn toe te wijzen aan de huurder. Bij rechtszaken over huurachterstand met betrekking tot bedrijfspanden is het toewijzen van de terme de grâce puur een beslissing van de rechter zelf.

Voorbeeld uitspraak tot terme de grâce

Een huurder heeft een huurachterstand van drie maanden. De verhuurder start een rechtszaak om de huurovereenkomst te ontbinden. Ook wil de verhuurder dat de huurder de volledige achterstallige huur betaalt. De huurder geeft aan dat er sprake zou zijn van overmacht. Zij zou met haar vader hebben afgesproken dat hij elke maand een deel van de huur zou overmaken naar de verhuurder, wat hij niet heeft gedaan. Ook geeft de huurder aan dat als ze uit huis moet, ze dan met haar kinderen op straat komt te staan. Daarom vraagt ze een terme de grâce.

De rechter oordeelt dat de huurachterstand zo hoog is dat het huurcontract in principe mag worden ontbonden en dat de woning mag worden ontruimd. Toch wijst de rechter terme de grâce toe, gezien het belang van het gezin van de huurder. Zo kan de huurder ontruiming voorkomen. Wel moet ze alle kosten van de procedure betalen.

Betaalt jouw huurder niet? Schakel een incassobureau in

Het is erg vervelend als jouw huurder (structureel) niet betaalt. Dit kan veel stress en zelfs schulden opleveren. Het inschakelen van een incassobureau als HuurrechtJuristen.nl biedt veel voordelen in vergelijking tot zelf procederen.

  • Als verhuurder weet je zeker dat de juiste juridische weg wordt gevolgd
  • Je kunt jouw persoonlijke irritatie of ergernis uit handen geven
  • Het kost jou als verhuurder veel minder tijd
  • De kosten worden betaald door de huurder

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een incassobureau, neem dan contact op met HuurrechtJuristen.nl of start een chatgesprek.

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht