Klanten beoordelen ons met een

Wat zijn de kosten van een dagvaarding?

Via een dagvaarding wordt iemand opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Maar wat zijn de kosten van een dagvaarding?

Wanneer krijg ik te maken met de kosten van een dagvaarding?

Een dagvaarding is de schriftelijke oproep naar de andere partij om voor de rechter te verschijnen. In deze tekst nemen we het voorbeeld van een debiteur die niet betaald heeft.

De dagvaarding is het begin van de gerechtelijke procedure. De eiser legt in de dagvaarding het conflict uit, vermeldt de eis en onderbouwd deze met bewijzen. Ook wordt vermeld wanneer en hoe laat de tegenpartij (de gedaagde) voor de rechter moet verschijnen.

IncassoJuristen.nl heeft een ervaren team juristen in dienst die de dagvaarding volgens de wettelijke regels opstellen.

Kosten dagvaarding afleveren bij gedaagde

De dagvaarding wordt vervolgens door de deurwaarder overhandigd aan de debiteur. Ook het ingeschakelde incassobureau krijgt een betekend exemplaar retour, dat naar de rechtbank wordt doorgestuurd. De deurwaarderskosten voor het afleveren van de dagvaarding zijn wettelijk vastgesteld op 83,38 euro (exclusief BTW).

Griffierecht

Als schuldeiser betaal je griffierecht. Dit zijn de kosten die je betaalt aan de rechtbank bij de start van de procedure. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van de hoogte van de vordering, het inkomen van de eiser en of je een particulier of organisatie bent.

Kantonrechter of civiele rechter

Jouw zaak kan bij de kantonrechter of civiele rechter terechtkomen.

  • De kantonrechter behandelt zaken met een waarde tot en met 25.000 euro en alle huurzaken ongeacht de hoogte van de vordering.
  • Bij civiele rechtszaken staan burgers of organisaties tegenover elkaar.

Behandelt de kantonrechter deze zaak, dan betaalt alleen de eiser griffierecht. De tarieven van het griffierecht kanton en griffierecht civiel zijn te vinden op de website Rechtspraak.nl.

Kom niet voor verrassingen te staan

Vragen over de exacte kosten dagvaarding? Bel ons op 010 – 437 3950 of start een chatgesprek.

Buitengerechtelijke kosten

Een deurwaarder overhandigt de dagvaarding. Deze deurwaarder wordt ingeschakeld door een incassobureau of advocaat. De kosten van een incassobureau vallen onder buitengerechtelijke kosten. Dit zijn de kosten die worden gemaakt voordat het proces begint.

De rechter zal vaak beslissen dat de verliezende partij moet opdraaien voor de buitengerechtelijke kosten van de winnende partij. Lees alles over de kosten van een incassobureau.

Schakel IncassoJuristen.nl in

IncassoJuristen.nl procedeert tegen een vast bedrag / fixed fee. Dit bedrag staat dus vast, ongeacht de duur van het procedure of de hoeveelheid werk. Wij helpen klanten in heel Nederland. Neem contact met ons op of bel ons via 010 – 4373950.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 31 juli 2020
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht