Klanten beoordelen ons met een

Een vordering. Wat is het en wanneer geef je een vordering uit handen?

Een vordering is iets wat je van een persoon mag (op)eisen. Vaak draait het om een dienst of product dat nog niet is betaald.

Problemen met debiteur? 90% van de vorderingen wordt door IncassoJuristen.nl zonder rechtszaak afgehandeld.

Wat is een vordering?

Je hebt iets verkocht. Of een dienst geleverd. De afnemer heeft nog niet betaald. Je kunt als dienstverlener of verkoper een niet betaald bedrag opeisen. Dit wordt ook wel vorderen genoemd. Vaak wordt een bedrag gevorderd via een zogenoemde openstaande factuur.

Hoe kun je een vordering innen?

Wanneer een persoon of bedrijf (debiteur) de dienstverlener niet betaalt, wordt de debiteur herinnerd aan de betalingsachterstand.  Of de debiteur een bedrijf of particulier is, maakt hierin verschil.

Bedrijven

 • Vorder je een bedrijf? Dan ben je niet verplicht om een herinnering te sturen. Uiteraard gebeurt dit vaak wel, om zo de klant te behouden.
 • Als de klant vervolgens 30 dagen na factuurdatum niet heeft betaald, kun je de vordering uit handen geven aan een incassobureau, zoals IncassoJuristen.nl.

Vorder je een bedrijf? Dan ben je niet verplicht om een herinnering te sturen.

Particulieren

 • Vorder je een particulier? Dan moet je 2 herinneringen sturen. Eerst een herinnering met een zelf te bepalen termijn, zodat debiteur in verzuim raakt.
 • Als de debiteur niet betaalt, stuur je een herinnering met een 14 dagen termijn, ingaande op de dag na ontvangst. Hierin staat de hoogte van de incassokosten die in rekening worden gebracht als de vordering niet binnen de termijn wordt voldaan.

Deze laatste brief wordt ook de WIK-brief genoemd.

Wat is een vordering? Lees meer.

Vordering overdragen

Wanneer bovengenoemde handelingen niet helpen en de debiteur nog altijd weigert te betalen, kan de schuldeiser een incassobureau zoals IncassoJuristen.nl inschakelen. Een vordering uit handen geven, wordt ook wel een overdracht van de vordering genoemd.

In de praktijk blijkt dat veel debiteuren hun schuld betalen wanneer een incassobureau contact opneemt.

IncassoJuristen.nl neemt in zo’n geval het incassoproces uit handen en zorgt ervoor dat de schuldeiser via wettelijke regels wordt terugbetaald. Dit bespaart de schuldeiser veel stress en zorgen. Daarnaast blijkt in de praktijk dat veel debiteuren een openstaande vordering betalen wanneer een incassobureau contact opneemt.

IncassoJuristen.nl helpt je verder

In 90% van de gevallen lost IncassoJuristen.nl incassoprocedures op zonder tussenkomst van een rechter. Hiermee wordt een langdurige procedure voorkomen en blijft de band tussen schuldeiser en debiteur in stand. IncassoJuristen.nl procedeert tegen een vast tarief, ongeacht de procedureduur.

Daarom IncassoJuristen.nl

 • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
 • 90% zonder rechtszaak opgelost
 • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
 • No-cure-no-pay incasso

Verjaring 

Een vordering kan verjaren. De standaard verjaringstermijn duurt 20 jaar, ook wanneer er sprake is van een vonnis (een beslissing van de rechter). Wanneer een vordering is verjaard, kan deze niet meer worden afgedwongen. Wel behoudt de schuldeiser altijd het recht om de vordering te innen.

Verjaringstermijn 5 jaar
Op bepaalde vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar:

 • Een vordering nadat een verplichting is aangegaan (zoals een geldlening)
 • Een vordering tot periodieke betaling (zoals rente of huur)
 • Een vordering tot betaling van schade of een boete
 • Een vordering uit onverschuldigde betaling (zoals geld dat per ongeluk is overgemaakt naar de verkeerde bankrekening)

Verjaringstermijn 2 jaar
Bij consumentenverkoop is de verjaringstermijn 2 jaar. Hieronder valt de koop van een roerende goederen (verplaatsbare zaken, zoals meubels). De consument koopt dit van een professionele verkoper. De koper (consument) handelt individueel, dus niet vanuit een beroep of bedrijf. Een cursus om beter te worden in je beroep is dus geen consumentenverkoop.

90% zonder rechtszaak

Wacht niet te lang met het inschakelen van een incassobureau en het geld te ontvangen waar je recht op hebt. De juristen van IncassoJuristen.nl staan voor je klaar. 90% van de vorderingen wordt door IncassoJuristen.nl zonder rechtszaak afgehandeld. Neem contact op of start een chatgesprek.  

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 31 juli 2020
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

 • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
 • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
 • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht