Klanten beoordelen ons met een

Zo zit een incassoprocedure in elkaar: 4 fases

Een incassoprocedure wordt gestart wanneer de debiteur weigert te betalen. Incassoprocedures kunnen worden onderverdeeld in vier fases. Wij leggen op een heldere manier uit hoe een incassotraject eruit ziet.

Problemen met jouw debiteur of huurder? Schakel IncassoJuristen.nl in. No cure no pay.

Fase 1: Het pré-incassotraject

Een klant, huurder of debiteur betaalt niet. Dit is vervelend en kan jullie relatie schaden. Een incassobureau kan als neutrale bemiddelaar optreden. Maar voordat je een incassobureau inschakelt, moet de debiteur de mogelijkheid krijgen om jou te betalen. Dit is het pré-incassotraject.

Tijdens dit traject wordt de debiteur een of meerdere keren herinnerd aan de betalingsachterstand. Blijft de betaling nog altijd uit? Dan wordt een incassobureau ingeschakeld.

Tip: Stuur jouw debiteur de IncassoJuristen.nl laatste aanmaning voorbeeldbrief: 80% kans op uitbetaling.

Fase 2: Het buitengerechtelijke/minnelijke incassotraject

Je hebt inmiddels een incassobureau ingeschakeld. De debiteur krijgt tijdens het buitengerechtelijke of minnelijke incassotraject meerdere aanmaningen. Telefonisch, schriftelijk en per email wordt de debiteur door het incassobureau opgedragen te betalen. Er wordt nog geen rechter ingeschakeld tijdens een buitengerechtelijk of minnelijk incassotraject.

Voorkom dat je een belangrijke klant kwijtraakt

Laat ons het minnelijke incassotraject uitvoeren en voorkom dat de relatie tussen jou en de klant beschadigd. Neem contact op.

Fase 3: Het gerechtelijke incassotraject

De debiteur heeft nog steeds niet betaald. Er wordt een gerechtelijke incassoprocedure gestart. Het incassobureau stelt een dagvaarding op, die de deurwaarder aflevert bij de debiteur. Met de dagvaarding wordt de debiteur voor de rechter gedaagd.

Fase 4: Het einde van de incassoprocedure: de executiefase

Wanneer de schuldeiser in zijn of haar gelijk is gesteld, moet de debiteur betalen. Gebeurt dit niet, dan start de executiefase. Dit is de allerlaatste fase in het incassotraject waarin de deurwaarder wordt ingeschakeld. Het geld dat de debiteur schuldig is, wordt door de deurwaarder op een andere manier geïnd door beslag te leggen op het salaris, een uitkering, bankrekeningen of (on)roerende zaken.

Daarom IncassoJuristen.nl

 • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
 • 90% zonder rechtszaak opgelost
 • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
 • No-cure-no-pay incasso

Geen kosten voor de incassoprocedure bij IncassoJuristen.nl

Incassoprocedure starten? IncassoJuristen.nl is een no cure no pay incassobureau. Bij ons betaal je dus geen incassokosten. Alle kosten worden betaald door de debiteur. Op deze manier krijg jij op een zakelijke, eerlijke en kosteloze manier jouw geld terug.

We leggen het gehele traject nog een keer uit via een voorbeeld.

 1. Stel: jij bent een schoenfabrikant. Een grote klant, een schoenenwinkel uit Breda, heeft in december 150 paar schoenen bij je besteld. In het contract staat dat de schoenenwinkel jou binnen 2 maanden betaalt. In maart heb je het geld nog niet binnen.
 2. Je mailt, belt en gaat zelfs langs in Breda. Telkens word je afgewimpeld met het excuus ‘het geld komt er volgende maand aan’. In mei heb je je geld nog niet. Je schakelt een incassobureau in, in eerste instantie om met de winkel tot een akkoord te komen. Je wilt jullie goede werkrelatie namelijk niet beschadigen.
 3. Het incassobureau start een minnelijke incasso en stuurt onder meer brieven en sms’jes. Hiermee draagt het incassobureau de winkel op een gepaste manier op om te betalen. De winkel weigert.
 4. Het incassobureau start in overleg met jou als fabrikant een gerechtelijk incassotraject. Het incassobureau stuurt een deurwaarder langs bij de winkel om de dagvaarding af te geven.
 5. De eigenaar verschijnt voor de kantonrechter. De rechter geeft jou gelijk.
 6. Je wacht op jouw geld maar de winkel blijft volharden in het niet willen betalen. De deurwaarder gaat langs bij de winkel en legt beslag op de winkelinventaris, voorraad en bankrekening. Twee vitrinekasten, de printer, vier bureaustoelen en 100 paar schoenen worden in beslag genomen. Deze worden op een executieveiling verkocht.

Schakel IncassoJuristen.nl in

Weigert jouw debiteur te betalen? Schakel IncassoJuristen.nl in. 90% van de vorderingen wordt zonder tussenkomst van de rechter afgehandeld. In de meeste gevallen hoeft dus geen rechtszaak worden gestart. Neem contact op of start een chatgesprek.

Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto
Geplaatst op 31 juli 2020
Jelle Jonker
Incassospecialist en jurist

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

 • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
 • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
 • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht