Klanten beoordelen ons met een

Wat is een incasso?

Een incasso (inkasso) voer je uit om geld te innen bij een klant of een afnemer van jouw diensten. Een incasso kan ook worden gebruikt om geld te vorderen wanneer iemand weigert te betalen.

Factuur niet betaald? Schakel IncassoJuristen.nl in. 90% van de vorderingen wordt zonder rechtszaak afgehandeld.

Wat is een incasso?

Van een incasso bestaan verschillende soorten. Via een automatische incasso wordt geld automatisch geïnd door een partij. De afnemer (klant) heeft deze partij toestemming gegeven om automatisch geld van zijn of haar bankrekening af te schrijven. Een automatische incasso kan eenmalig of periodiek plaatsvinden. Op deze manier worden vaak abonnementskosten en rekeningen betaald.

Incassorecht

Bij een incasso speelt incassorecht een rol. Het incassorecht is het buitengerechtelijk vorderen van schulden. Een incassobureau kan een buitengerechtelijk incassotraject starten. Dit betekent dat er geen rechter aan te pas komt.

Een buitengerechtelijk incassotraject betekent dat er geen rechter aan te pas komt.

Incasso: wanneer een incassobureau inzetten?

Jij hebt een product verkocht, een dienst geleverd of geld aan iemand geleend. Maar je krijgt je geld hiervoor niet, of niet terug in het geval van een lening. Je stuurt de debiteur aanmaningen, maar niets helpt.

In die situatie is het verstandig om een incassobureau in te schakelen. Het incassobureau start dan een incassoprocedure en probeert jouw geld te vorderen.

Hoeveel herinneringen sturen bij een zakelijke incasso?

  • Bedrijven onderling zijn niet verplicht herinneringen te sturen. Dit gebeurt in de praktijk echter wel vaak, omdat bedrijven vaak niet direct een incassobureau willen inzetten.
  • Als er 30 dagen na factuurdatum niet is betaald, kan het bedrijf de vordering ter incasso uit handen geven.

Wat als de debiteur is een particulier is?

  • Aan particulieren moeten 2 herinneringen worden gezonden. De eerste herinnering bevat een zelf te bepalen termijn.
  • Betaalt de debiteur niet, dan is deze in verzuim.
  • Vervolgens wordt er een herinnering met een betaaltermijn van 14 dagen verstuurd. Deze 14 dagen gaan in op de dag na ontvangst van de herinnering. In deze herinnering wordt de hoogte van de incassokosten vermeld die in rekening worden gebracht als er niet binnen de termijn wordt betaald.

NVI Incasso keurmerk

De Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso- ondernemingen (NVI) is de brancheorganisatie van en voor incassobureaus. Alle leden van de NVI hebben het Incasso Keurmerk certificaat. Hierdoor weten klanten en opdrachtgevers dat een incassobureau op een betrouwbare manier werkt, volgens hoge eisen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Incasseren.

Onze NVI Certificering

Ook IncassoJuristen.nl is in het bezit van de belangrijke NVI-certificering. Lees er hier meer over.

Worden jouw rekeningen niet betaald? Schakel dan onze ervaren incasso-juristen in. Wij zorgen dat je ontvangt van je debiteur waar je recht op hebt. 

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht