Klanten beoordelen ons met een

Gerechtelijke incasso

Jouw debiteur weigert te betalen. Via een gerechtelijke incasso probeer je via de rechter jouw geld te ontvangen.

In 90 % van de gevallen kan IncassoJuristen.nl een gerechtelijke procedure voorkomen. Neem contact op als jouw debiteur niet betaalt.

Wat is een gerechtelijke incasso?

Iedereen kan te maken krijgen met particulieren of bedrijven die niet betalen. Een incassobureau inschakelen biedt in dit geval uitkomst. Het incassobureau wijst de debiteur meerdere keren op de betalingsachterstand. Helpt dit niets? Dan kan een gerechtelijke procedure worden gestart. De zaak wordt dan voorgelegd aan de rechter.

Wanneer is er sprake van een gerechtelijke incasso?

Je kunt een gerechtelijke procedure starten bij een conflict met een bedrijf of met een particulier. Wanneer je een gerechtelijke (incasso)procedure start, neemt een rechter een beslissing over de zaak.

Wat valt er onder een buitengerechtelijke incasso?

Wanneer je zonder tussenkomst van een rechter jouw geld probeert te vorderen of wanneer een incassobureau dit voor je doet, zijn dit buitengerechtelijke incassomaatregelen. Het stellen van betalingstermijnen, het communiceren met niet-betalende afnemers en het berekenen van buitengerechtelijke incassokosten behoren allemaal tot buitengerechtelijke incassoprocedures.

Je kunt een gerechtelijke procedure starten bij een conflict met een bedrijf of met een particulier.

Wanneer kies je voor een buitengerechtelijke incasso?

Het doel van buitengerechtelijke incasso is om de debiteur over te laten gaan tot betaling, zonder tussenkomst van de rechter. Deze tussenkomst kan namelijk een kostenrisico met zich meebrengen voor de eiser.

Hoe ziet een gerechtelijk incasso traject eruit?

Schakel eerst een ervaren incassobureau met juristen in dienst in wanneer jouw debiteur weigert te betalen. Het incassobureau stelt een dagvaarding op. Deze wordt door een deurwaarder afgeleverd bij de debiteur. Via deze dagvaarding moet de debiteur voor de rechter verschijnen.

Een gerechtelijke incasso bij de rechter

De zaak wordt voorgelegd aan de kantonrechter of de civiele rechter. De kantonrechter behandelt zaken tot en met 25.000 euro en alle huurzaken ongeacht de hoogte van de vordering. Om bij de kantonrechter te procederen, is het niet verplicht een jurist of advocaat in te schakelen.

Procederen zonder jurist of advocaat is vanwege de juridische complexiteit van de zaken niet verstandig. Voorkom dat je juridische valkuilen over het hoofd ziet en onterecht de zaak verliest.  Schakel IncassoJuristen.nl in.

Contact opnemen

Wat als de debiteur niet komt opdagen of de eis negeert?

Komt de debiteur niet opdagen? Dan baseert de rechter de uitspraak alleen op de vorm en inhoud van het dossier. Komt de debiteur wel opdagen? Dan kan de debiteur verweer voeren tegen de vordering. De rechter beslist wie er gelijk heeft.

De debiteur kan het besluit van de rechter naast zich neerleggen en weigeren te betalen. In dat geval kan een deurwaarder in opdracht van de rechter beslag leggen op goederen of rekeningen, om de schuld via een andere manier te innen.

Geen geld of goederen om beslag op te leggen

Het kan voorkomen dat de debiteur geen geld meer heeft en zelf geen goederen in bezit heeft waar de deurwaarder beslag op kan leggen. Op voor levensonderhoud noodzakelijke goederen mag geen beslag worden gelegd. In dit geval is de schuld oninbaar. De debiteur kan nu misschien geen geld hebben, maar dit kan in de toekomst anders zijn. Daarom blijft het vonnis van de rechter 20 jaar geldig.

Kosten gerechtelijke incasso

Wordt de zaak (grotendeels) gewonnen door de eiser, dan moet de debiteur de schuld en de gemaakte rente hierover betalen. Ook bepaalt de rechter meestal dat de proceskosten en buitengerechtelijke incassokosten voor rekening komen van de verliezende partij.

Kosten incassobureau

Bekijk het overzicht van alle kosten van een incassobureau

Gerechtelijke procedure starten via IncassoJuristen.nl

Onze juristen hebben minimaal 10 jaar proceservaring. Hierdoor hebben ze een goede kijk op de uitkomsten van het gerechtelijke proces. Ze kunnen je aanraden óf juist afraden een gerechtelijke procedure te starten. Hierdoor start je alleen gerechtelijke procedures waarvan de kans groot is dat jij de zaak wint.

Daarom IncassoJuristen.nl

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

IncassoJuristen.nl procedeert tegen een vast bedrag / fixed fee. Dit bedrag staat dus vast, ongeacht de duur van het procedure of de hoeveelheid werk. IncassoJuristen.nl helpt klanten in heel Nederland.

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht