Klanten beoordelen ons met een

Conservatoir beslag

Soms is het nodig om in vroegtijdig stadium beslag te leggen op spullen of tegoeden van een debiteur. Deze vroegtijdige beslaglegging heet conservatoir beslag. Wat betekent dit precies, is dit beslag écht nodig en hoe werkt het als je beslag wilt leggen op bezittingen van iemand waar je nog geld van krijgt?

Vermoed je dat conservatoir beslag nodig is bij jouw klant of debiteur? Neem contact op. We overleggen graag met je over de mogelijkheden.

Wat is conservatoir beslag?

Bij conservatoir beslag kun je beslag leggen op de bankrekening, tegoeden en eigendommen van een debiteur.

Je kunt een rechter vragen om dit type beslag, voorafgaand aan een gerechtelijke procedure, toe te kennen. Je doet dit op het moment dat je verwacht dat een debiteur halsoverkop vertrekt, eigendommen gaat verkopen, spullen verhuist of geld wegboekt van een bankrekening. Hierdoor kan de debiteur uiteindelijk zijn of haar schuld aan jou als bedrijf of particulier niet meer terugbetalen.

Bij conservatoir beslag leg je beslag op de bankrekening, tegoeden en / of eigendommen van een debiteur.

Hoe werkt conservatoir beslag leggen?

  • Een advocaat kan een rechter verzoeken om conservatoir beslag te leggen. Hiertoe voert de rechter eerst een kort onderzoek uit. Dit doet de rechter om te bepalen of deze beslaglegging voorafgaand aan een gerechtelijke procedure, echt nodig is.
  • Beslist de rechter dat er (tijdelijk) beslag gelegd mag worden, dan wordt er hiervoor een deurwaarder ingeschakeld. De deurwaarder is de enige wettelijk bevoegde persoon in Nederland die beslag mag leggen op eigendommen.

Conservatoir beslag onder de bank

Wat veel voorkomt is dat er beslag wordt gelegd op de bankrekening van de debiteur. Dit wordt ook wel ‘conservatoir beslag onder de bank’ genoemd. Het saldo op de bankrekening van de debiteur wordt hierbij overgezet naar een tijdelijke rekening van de bank.

Bij conservatoir beslag leg je beslag op de bankrekening, tegoeden en / of eigendommen van een debiteur.

Waar mag beslag op worden gelegd?

Na akkoord van een rechter, mag een deurwaarder op de volgende middelen beslagleggen:

  • Op goederen zoals auto’s en televisies
  • Op tegoeden zoals banksaldo’s of het geld van de debiteur
  • Op één of meerdere gebouwen/woningen

Voorbeeld conservatoir beslag

Een handelaar heeft diverse spullen bij jouw bedrijf gekocht en deze vervolgens online verkocht aan kopers in het buitenland. De spullen liggen in de haven opgeslagen om verscheept te worden. Echter, de handelaar heeft zijn rekeningen aan jou nooit betaald.

Een reguliere incassoprocedure zou kunnen leiden tot het terugvorderen van aangekochte goederen. Maar dat kan alleen als deze goederen nog niet zijn verscheept. Door conservatoir beslag te leggen op de goederen wordt dit verschepen voorkomen.

Verschil conservatoir beslag en executoriaal beslag

Na uitspraak van de rechter kan er definitief beslag worden gelegd op de goederen van de debiteur. Dit is executoriaal beslag leggen. Conservatoir beslag is dus van toepassing vóór de uitspraak van de rechter. Executoriaal beslag is van toepassing ná de uitspraak van de rechter.

Conservatoir derdenbeslag

Omdat een deurwaarder beslag kan leggen op het hele vermogen van de debiteur, kan er ook beslag worden gelegd op goederen of tegoeden van de debiteur die hij of zij bij derden aanhoudt. Deze derden zijn personen of bedrijven die meestal niets te maken hebben met de schuld die de debiteur heeft bij de schuldeiser. Deze derden zijn alleen wel verplicht om goederen of tegoeden af te geven aan de deurwaarder.

Bij conservatoir beslag kan er ook beslag worden gelegd tegoeden van de debiteur bij derden. Ook al hebben zij niks te maken met de schuld van de debiteur.

Conservatoir derdenbeslag kan betrekking hebben tot de volgende zaken.

  • Loonbeslag (het loon dat de debiteur maandelijks ontvang)
  • Bankbeslag (het geld dat de debiteur bij een bank heeft staan)
  • Goederen die bij derden gestald staan, zoals een camper of boot
jelle jonker - intocash - staand
Jelle Jonker IntoCash - Profielfoto

Jelle Jonker

Incassospecialist en jurist

Een verzoek tot beslaglegging moet via een advocaat worden ingediend bij de rechter. Dit verzoek moet goed zijn onderbouwd, anders loopt de schuldeiser het risico dat de beslaglegging wordt opgeheven via een opheffings-kort geding. Al onze juristen hebben veel ervaring met deze en vergelijkbare situaties. Vraag ons om advies wanneer je beslag wilt leggen.

Stuur jij regelmatig facturen? Meld je aan en blijf bij.

Nieuwe incassowetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in facturatie. Dit behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht