Klanten beoordelen ons met een

Wat is beslaglegging? Zo werkt het en deze vormen zijn er

Jouw debiteur weigert jou te betalen. Zelfs na uitspraak van de rechter. Dan kan er beslag worden gelegd op zijn of haar goederen. In deze blog leggen we uit wat beslaglegging is en welke vormen er zijn.

Problemen met debiteur? 90% van de vorderingen wordt door IncassoJuristen.nl zonder rechtszaak afgehandeld.

Wat is beslaglegging?

Beslaglegging is het in beslag nemen van goederen van de debiteur wanneer deze weigert te betalen. Alleen een deurwaarder is wettelijk bevoegd om beslag te leggen. Er kan beslag worden gelegd op de goederen, voorraad of inventaris van een bedrijf of op de eigendommen van een persoon.

Een deurwaarder kan op de volgende dingen beslag leggen.

  • Op roerend goed zoals auto’s, de voorraad of inventaris
  • Op tegoeden zoals banksaldo’s, kassa-inkomsten of geld van debiteuren
  • Op inkomstenbronnen van de debiteur, zoals het salaris
  • Op onroerend goed, zoals één of meerdere gebouwen

Alleen een deurwaarder is wettelijk bevoegd om beslag te leggen.

Wanneer vindt beslaglegging plaats?

De deurwaarder wordt meestal ingeschakeld na het vonnis van de rechter. Beslaglegging door een deurwaarder wordt gezien als het ‘laatste redmiddel’. De schuldeiser heeft namelijk alles geprobeerd om zijn of haar geld terug te krijgen. Het inschakelen van een incassobureau heeft niet geholpen en ook negeert de debiteur het vonnis van de rechter.

Onderneem snel actie: schakel incassobureau in

Problemen met jouw debiteur? Wacht niet te lang met het inschakelen van een incassobureau. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de debiteur het geld niet (meer) heeft om jou terug te betalen.

Schakel IncassoJuristen.nl in. Bel ons op 010-4373950 of stuur een chatbericht.

Hoe werkt beslaglegging?

Voordat een deurwaarder over kan gaan tot beslaglegging, moet je een proces doorlopen. Wij leggen uit hoe dit proces eruit ziet.

  1. Omdat het je zelf niet lukt om je geld terug te krijgen, schakel je een incassobureau als IncassoJuristen.nl.
  2. Indien de debiteur de aanmaningen van het incassobureau negeert, kan een gerechtelijke procedure worden gestart. Met een dagvaarding wordt de debiteur voor de rechter gedaagd.
  3. Als de rechter de debiteur veroordeeld om jou te betalen, en de debiteur weigert dit, kan er beslag worden gelegd.

Deze eerste drie stappen vinden altijd plaats. Het vervolg van de beslagleggingsprocedure is afhankelijk van het type beslag dat wordt gelegd. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen beslag op roerend goed, loonbeslag en bankbeslag.

Bij beslag op roerend goed ziet de procedure er als volgt uit.

  1. De deurwaarder bezorgt eerst het vonnis en doet bevel tot betaling. De deurwaarder legt beslag en geeft een ‘beslagexploot’ af. Dit is een officieel stuk waarmee het beslag wordt gelegd. Ook wordt er geïnventariseerd welke spullen er aanwezig zijn in de woning.
  2. De deurwaarder maakt bekend op welke dag en op welk tijdstip de in beslag genomen spullen worden verkocht.
  3. De deurwaarder plakt een verkoopaankondiging op de spullen van de debiteur of op de deur of een raam van de woning. De verkoop kan ook worden aangekondigd in de krant.
  4. Op de executieveiling worden de goederen ‘bij opbod’ of ‘bij inschrijving’ verkocht.

Bij loonbeslag ziet de procedure er op deze manier uit.

  1. De deurwaarder bezorgt eerst het vonnis en doet bevel tot betaling.
  2. De deurwaarder gaat langs bij de werkgever of uitkeringsinstantie van de debiteur. Hij overhandigt een kopie van het vonnis en een beslagexploot.
  3. De werkgever maakt het loon van de debiteur periodiek over naar de deurwaarder totdat de schuld is betaald. De deurwaarder mag geen beslag leggen op de gehele loon of uitkering van de debiteur. De debiteur moet namelijk genoeg geld overhouden om van te kunnen leven. Dit deel van de inkomsten of uitkering waar geen beslag op mag worden gelegd, heet de beslagvrije voet.

Bij bankbeslag loopt de procedure op de volgende manier.

  1. De deurwaarder bezorgt eerst het vonnis en doet bevel tot betaling.
  2. De deurwaarder gaat naar de bank en geeft daar een kopie van het vonnis en een beslagexploot af. Dit is een officieel stuk waarin staat dat hij beslag legt.
  3. De bank maakt het saldo dat op het moment van beslaglegging op de rekening van de debiteur staat, over naar de deurwaarder.

Wat gebeurt er met de spullen / tegoeden?

Wanneer er beslag wordt gelegd op roerend goed, worden de spullen op een executie veiling verkocht. Met het bedrag dat hiermee wordt opgehaald, wordt de schuldeiser (in ieder geval voor een deel) terugbetaald.

Twee soorten beslaglegging

Er bestaan twee soorten beslaglegging: executoriale beslaglegging en conservatoire beslaglegging.

  • Executoriale beslaglegging is beslaglegging door de deurwaarder zoals hierboven omschreven. Dit type beslaglegging vindt plaats op basis van een beslagverlof van de voorzieningenrechter.
  • Conservatoire beslaglegging gebeurt vóór de uitspraak van de rechter en heeft een bewarende functie. Door alvast beslag te leggen op de spullen van een debiteur, wordt voorkomen dat de debiteur zaken verduistert of geld wegsluist.

Op deze spullen mag geen beslag worden gelegd

In de wet zijn een aantal beslagverboden opgenomen. Zo mag de deurwaarder geen beslag leggen op onder meer de volgende zaken:

  • Zaken die tot de inboedel van de woning horen (zoals de wasmachine of stoelen)
  • Kleding van de debiteur en zijn/haar gezin
  • Voorraad aan eten en drinken
  • Spullen die nodig zijn voor persoonlijke verzorging (zoals een föhn of tandenborstel)
  • Spullen die dagelijks nodig zijn (zoals een fiets, computer of smartphone)

Wat zijn de kosten van beslaglegging?

De kosten van de deurwaarder komen voor rekening van de debiteur. Enkele overige kosten moeten worden betaald door de schuldeiser, zoals de kosten van een slotenmaker om toegang te krijgen tot een bedrijf of kosten voor het wegslepen en stallen van een auto.

Verschil incassobureau en deurwaarder

Veel deurwaarderskantoren zijn niet alleen deurwaarder maar tegelijkertijd ook een incassobureau. Wat is precies het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau? Je huurt een deurwaarder in ná een gerechtelijke procedure. Schakel je voor de start van de gerechtelijke procedure een deurwaarder in, dan functioneert die deurwaarder als incassobureau.

Daarom IncassoJuristen.nl

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Schakel IncassoJuristen.nl in

IncassoJuristen.nl houdt zich bezig met het incasseren en verhalen van de schuld waar jij recht op hebt. Neem contact met ons op via 010 – 4373950 of stuur een chatbericht.

Geplaatst op 7 augustus 2020
Tom Colijn
Juridisch expert

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht