Klanten beoordelen ons met een

Opschortingsrecht: wat betekent het?

Met het opschortingsrecht kan een partij zijn eigen verplichtingen uitstellen omdat de andere partij zijn verplichtingen ook niet nakomt. Lees meer.

Problemen met een klant of andere partij? Schakel IncassoJuristen.nl in. 90% van de vorderingen wordt zonder rechtszaak afgehandeld.

Wat houdt het opschortingsrecht in?

Wanneer twee partijen een overeenkomst hebben, wordt van beide partijen verwacht dat ze zich aan de gemaakte afspraken houden. Wanneer één partij zijn afspraken niet nakomt, kan de andere partij zijn verplichten opschorten. Dit wordt het opschortingsrecht genoemd. Het gaat hierbij om het tijdelijk uitstellen van een verplichting.

De opschortingsbepalingen zijn te vinden in artikelen 6:52 van het Burgerlijk Wetboek.

Voorbeeld opschortingsrecht

Jij bent groenteboer. Je hebt een afspraak met een restaurant en levert wekelijks groenten en fruit aan het restaurant. Op een gegeven moment loopt het restaurant achter met het betalen van de facturen voor de geleverde producten. Jij bent bang dat je straks producten gaat leveren die niet betaalt gaan worden. In dit geval kan je beroep doen op het opschortingsrecht.

Wanneer één partij zijn afspraken niet nakomt, kan de andere partij zijn verplichten opschorten.

Met opschortingsrecht achterstand voorkomen

Via het opschortingsrecht kan een partij voorkomen dat er een grote betalingsachterstand ontstaat.

Stel dat een bedrijf regelmatig te laat betaalt voor geleverde goederen, maar een beroep doet op jou om conform contract bepaalde goederen te blijven leveren. Jij wilt dan niet nóg meer bestellingen leveren, omdat je nog niet bent betaald voor de vorige bestellingen. Voor die bestelling kan zelfs al een incassoprocedure zijn gestart via een incassobureau. Via het opschortingsrecht kan je in dit geval dus weigeren nog meer bestellingen te leveren.

Via het opschortingsrecht kan een partij voorkomen dat er een grote betalingsachterstand ontstaat.

4 voorwaarden opschortingsrecht

Wanneer je je wilt beroepen op het opschortingsrecht, moet je aan vier eisen voldoen.

 1. De vordering moet opeisbaar zijn.
  Dit betekent dat er eerst een dienst moet zijn geleverd waarvoor betaald moet worden. De betaling wordt hierdoor opeisbaar.
 2. Er moet voldoende overlap zijn tussen de overeenkomst en de vordering.
  Bijvoorbeeld: een hoveniersbedrijf verkoopt 10 planten aan een particulier. Hierna spreken ze af dat het bedrijf ook de achtertuin van de particulier zal vernieuwen. Wanneer de particulier niet betaalt voor de planten, kan het hoveniersbedrijf de renovatie van de tuin niet opschorten, maar alleen de levering van de 10 planten.
 3. De wederpartij moet de afspraak nog kunnen nakomen.
  Kan een bedrijf een product niet meer leveren, omdat de buitenlandse leverancier failliet is gegaan? Dan heeft opschorting weinig nut.
 4. De opschorting moet zogezegd ‘redelijk’ en ‘billijk’ zijn.
  Dit betekent dat de opschorting in verhouding moet staan met de reden van opschorting. Stel: je bestelt bij een bedrijf 20 computers en 3 projectors voor jouw nieuwe zaak. Het bedrijf levert de 20 computers maar kan maar 1 projector leveren. Je kan dan niet de hele betaling opschorten, omdat de 2 projectors niet zijn geleverd. Redelijker of billijker zou zijn om alleen de betaling met betrekking tot de 3 projectors op te schorten.

Bijzondere opschortingsrechten

Bovenstaande informatie had betrekking tot het algemene opschortingsrecht. Naast dit algemene opschortingsrecht zijn er nog veel meer typen van het opschortingsrecht. Een voorbeeld hiervan is de onzekerheidsexceptie.

Dit recht geeft een partij de kans om de nagekomen afspraken van zijn kant op te schorten, omdat er onzekerheid bestaat over het nakomen van afspraken door de andere partij. Denk bijvoorbeeld aan het niet leveren van diensten omdat de andere partij failliet dreigt te gaan.

Schakel IncassoJuristen.nl in

Daarom IncassoJuristen.nl

 • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
 • 90% zonder rechtszaak opgelost
 • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
 • No-cure-no-pay incasso

Het opschortingsrecht is een juridisch uitgebreid recht. Er bestaan veel verschillende soorten opschortingsrechten die toepasbaar zijn in verschillende situaties. Schakel daarom onze ervaren juristen in. Zij bepalen of je je kan beroepen op het opschortingsrecht en welke voordelen dit biedt.

Stuur jij regelmatig facturen? Meld je aan en blijf bij.

Nieuwe incassowetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in facturatie. Dit behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht