Klanten beoordelen ons met een

Gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder is door de kroon beëdigd om wettelijke taken uit te voeren. Een gerechtsdeurwaarder wordt ook wel deurwaarder genoemd.

Een gerechtsdeurwaarder kan je niet zomaar inschakelen. Schakel eerst een incassobureau in wanneer jouw debiteur niet betaalt. IncassoJuristen.nl helpt je verder.

Wat is een gerechtsdeurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder is gerechtigd om wettelijke taken af te handelen. Gerechtsdeurwaarders mogen een dagvaarding navolgen of het besluit van de rechter afhandelen. Denk hierbij aan beslag leggen op (on)roerend goed. Een gerechtsdeurwaarder is zowel openbaar ambtenaar als zelfstandig ondernemer.

Gerechtsdeurwaarder v.s. deurwaarder

Een ander woord voor gerechtsdeurwaarder is deurwaarder. Deze twee termen betekenen precies hetzelfde.

Gerechtsdeurwaarder of incassobureau inschakelen?

Er wordt vaak gedacht dat gerechtsdeurwaarders en incassobureaus dezelfde taken uitvoeren. Dit is niet het geval. Een incassobureau wordt ingeschakeld wanneer de schuldeiser zijn of haar geld niet terugkrijgt van de debiteur. Een incassobureau neemt de zaak over en start een incassoprocedure.

Wat doet een incassobureau?

  • Het incassobureau, zoals IncassoJuristen.nl, herinnert de debiteur meerdere malen aan de  betalingsachterstand.
  • Indien dit niet helpt, wordt een gerechtelijke procedure gestart. Ook dit proces kan een incassobureau volledig uit handen nemen.
  • Als de rechter beslist dat de schuldeiser gelijk heeft, moet de debiteur zijn of haar schuld betalen.
  • De debiteur kan het besluit van de rechter naast zich neerleggen, en dus weigeren om die schuld te betalen. In dit geval zit er nog maar één ding op: een gerechtsdeurwaarder inschakelen.

Een deurwaarder wordt ingeschakeld wanneer de debiteur het vonnis van de rechter negeert en weigert te betalen.

Wat doet een gerechtsdeurwaarder? Lees het in onze blog.

Gerechtsdeurwaarders gaan in dat geval langs bij de debiteur en kunnen beslag leggen op de goederen, bankrekening, salaris, uitkering en onroerende goederen.

Wettelijke regels

De beslaglegging op de goederen of het inkomen van de debiteur verloopt via wettelijke regels. Een incassobureau mag dit niet doen.

Veiling gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder mag een executoriale (openbare) verkoping houden. Dit wordt ook wel een executieveiling genoemd. Op deze veiling worden de in beslag genomen spullen verkocht, zoals auto’s en meubels. Met het opgehaalde geld betaalt de debiteur (deels) zijn schulden af. Op deze manier krijgt de schuldeiser toch het geld terug.

Iedere dag vinden er meerdere executieveilingen plaats, door het hele land.

Een gerechtsdeurwaarder mag een executoriale (openbare) verkoping houden

Wat mogen gerechtsdeurwaarders nog meer doen?

Een gerechtsdeurwaarder mag meer dan het beslag leggen op (on)roerend goed. Zij mogen ook woningen of bedrijfspanden ontruimen. Ook zijn ze bevoegd op proces-verbalen op te stellen en leveren ze dagvaardingen af bij de debiteur.

Kosten gerechtsdeurwaarder

Een deurwaarder kan optreden als ambtenaar of als zelfstandig ondernemer. Het is verstandig de deurwaarder alleen in te schakelen voor zijn rol als openbaar ambtenaar. De prijzen hiervan zijn wettelijk vastgelegd en zijn dus bij iedere deurwaarder hetzelfde. Het gaat hier bijvoorbeeld om de deurwaarderskosten die de deurwaarder berekent voor het langsbrengen van een dagvaarding.

IncassoJuristen.nl inschakelen in plaats van een gerechtsdeurwaarder

Incassobureau IncassoJuristen.nl heeft dezelfde bevoegdheden als een deurwaarder die vanuit zijn zelfstandig ondernemersrol werkt. Bij IncassoJuristen.nl draait de debiteur op voor de gemaakte kosten.

Voordelen IncassoJuristen.nl

IncassoJuristen.nl doet er alles aan om het incassotraject te doorlopen zonder een rechter in te schakelen. Hierdoor worden hoge gerechtskosten voor de debiteur voorkomen. Daarnaast verloopt het proces sneller en wordt de relatie tussen schuldeiser en debiteur zo min mogelijk beschadigd. Neem contact op. 

Stuur jij regelmatig facturen? Meld je aan en blijf bij.

Nieuwe incassowetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in facturatie. Dit behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht