Klanten beoordelen ons met een

Reconventie, wat betekent dat? Een heldere uitleg.

In een rechtszaak eist de eiser iets van de gedaagde. Een reconventie is een tegeneis of tegenvordering op de eiser. Een reconventie wordt ook wel eis in reconventie genoemd.

Ben je het niet eens met een vordering of wil je een eis van reconventie indienen? Schakel dan IncassoJuristen.nl in. Onze juristen procederen tegen een vast bedrag.

Reconventie, wat betekent dat?

In een rechtszaak heb je twee partijen: de eiser en de gedaagde. De eiser heeft de gedaagde voor de rechter gedaagd en wil dus iets van deze partij. Denk hierbij aan een betaling. Het kan ook zo zijn dat de gedaagde op zijn beurt iets van de eiser wil.

Deze tegeneis/tegenvordering wordt een eis in reconventie of reconventionele vordering genoemd.

bouwblok-icon-nieuwsbrief

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Overzicht

Omdat de termen eiser en gedaagde meerdere malen door elkaar worden genoemd, vind je hieronder een overzicht:

Stap 1. De oorspronkelijke eiser wil iets van de gedaagde (eis in conventie).
Stap 2. De gedaagde wil hierna ook iets van de oorspronkelijke eiser (eis in reconventie).
Stap 3. De oorspronkelijke eiser wordt hierdoor ook de gedaagde (gedaagde in reconventie).

De tegeneis/tegenvordering van een partij in een rechtszaak wordt een eis in reconventie of reconventionele vordering genoemd.

Voorbeeld reconventie

Twee partijen hebben een overeenkomst gesloten voor de (ver)koop en levering van duiktanks. Er is een geschil ontstaan over de afgesproken prijs. De eiser stelt dat er een prijs van 14.000 euro is afgesproken en kan dit aantonen met een e-mail. De gedaagde zegt dat er 10.000 is overeenkomen, maar kan dit niet bewijzen. De rechter geeft de eiser dus gelijk.

Maar de gedaagde eist hierbij ook iets. De gedaagde claimt namelijk dat beide partijen ook hebben afgesproken dat de oorspronkelijke eiser de kentekenplaten van de aanhangers zou overschrijven op een Nederlands kentekenbewijs.

Omdat de oorspronkelijke eiser dit niet heeft gedaan, moest de gedaagde opdraaien voor de kosten. Deze kosten wil de gedaagde declareren bij de eiser. Deze tegeneis is de eis in reconventie.

Hoe werkt het?

Een gerechtelijke procedure start met het sturen van een dagvaarding naar de gedaagde. De gedaagde mag reageren op deze dagvaarding met een zogenaamd ‘conclusie van antwoord’. Dit is een antwoord op de dagvaarding. In dit processtuk kan de gedaagde de tegeneis opnemen, wat dan dus de ‘eis in reconventie’ wordt genoemd.

Het indienen van de eis in reconventie is alleen mogelijk in het conclusie van antwoord. Het is niet mogelijk om op een later moment in de procedure een reconventie in te dienen, zoals staat beschreven in art. 137 en 353 lid 1 Rv. Er gelden echter uitzonderingen, bijvoorbeeld in het geval van een verzoekschrift, een kort geding of een verstekvonnis.

Niet eens met een vordering? IncassoJuristen.nl procedeert tegen een vast bedrag / fixed fee. Dit bedrag staat dus vast, ongeacht de duur van het procedure of de hoeveelheid werk. Wij helpen klanten in heel Nederland.

Contact opnemen

Twee verschillende eisen

In het voorbeeld over de duiktanks en kentekenplaten werd duidelijk dat de twee eisen niets met elkaar te maken hadden. De eis in reconventie hoeft namelijk niets te maken hebben met oorspronkelijke vordering.

De voordelen van een reconventie

Het indienen van een tegeneis levert voor de gedaagde drie grote voordelen op.

  • Ten eerste worden twee zelfstandige procedures (vorderingen / eiser) in één geding behandeld. Dit kan een hoop tijd besparen.
  • Ten tweede hoeft de gedaagde geen dagvaarding te laten betekenen (de andere partij voor de rechter dagen).
  • Ten derde hoef je voor het indienen van een reconventie geen griffierecht te betalen.

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht