Dagvaarding
Door middel van een dagvaarding wordt iemand (een bedrijf of een consument) voor de rechter gedaagd. Een dagvaarding moet aan specifieke eisen voldoen. Lees hoe een dagvaardingsprocedure in zijn werk gaat.
Neem geen risico. Onze juristen stellen de dagvaarding op volgens alle wettelijke eisen.
Wat is een dagvaarding?
Een dagvaarding is een schriftelijke oproep aan een consument, een bedrijf of overheidsinstelling, om voor de rechter te verschijnen. Dit kan de rechtbank, kantonrechter of het gerechtshof zijn. De dagvaarding is dus het begin van een gerechtelijke procedure.
Hoe verloopt een dagvaardingsprocedure?
- Een dagvaarding wordt meestal opgesteld door een jurist of advocaat.
- Het is ook mogelijk een incassobureau zoals IncassoJuristen.nl in te schakelen. Onze juristen stellen de dagvaarding op volgens alle wettelijke eisen.
- De gedaagde is verplicht om voor de rechter te verschijnen.
- Als de zaak bij de kantonrechter komt te liggen, is een advocaat die de gedaagde verdedigt niet verplicht.
Daarom IncassoJuristen.nl
- 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
- 90% zonder rechtszaak opgelost
- Betrouwbaar: NVI-keurmerk
- No-cure-no-pay incasso
Overhandiging van de dagvaarding door deurwaarder
De dagvaarding, bijvoorbeeld een dagvaarding bij een kort geding, wordt door een gerechtsdeurwaarder persoonlijk overhandigd aan de gedaagde. De dagvaarding wordt door de jurist of advocaat ook naar de rechtbank gestuurd.
Als de gedaagde niet aanwezig is op het huisadres, kan de gerechtsdeurwaarder de dagvaarding aan iemand anders geven, zoals een huisgenoot of gezinslid.
Dagvaarding moet in handen komen van de gedaagde
Het moet daarbij aannemelijk zijn dat de dagvaarding daadwerkelijk bij de gedaagde terechtkomt. Is er niemand anders aanwezig, dan kan de gerechtsdeurwaarder de dagvaarding in een gesloten envelop in de brievenbus doen.
Het moet aannemelijk zijn dat de dagvaarding daadwerkelijk bij de gedaagde terechtkomt.
Wat zijn de kosten van een dagvaarding?
Door het betekenen (langsbrengen) van een dagvaarding wordt de debiteur voor de rechter gedaagd. Hiermee wordt een rechtszaak gestart. Hoeveel de rechtszaak kost, is afhankelijk van het type rechtszaak, de hoogte van de vordering en de kosten van de jurist of advocaat.
Griffiekosten per type rechtszaak
Griffierechten of griffiekosten zijn de kosten die je moet betalen bij de start van de procedure. Het type griffierechten en de hoogte van die rechten hangen af van het type rechtszaak, bijvoorbeeld een kanton-rechtszaak, een civiele rechtszaak of een zaak bij het gerechtshof. Een overzicht van de griffierechten vind je op rechtspraak.nl.
Wie betaalt de kosten van de rechtszaak?
De rechter beslist meestal dat de verliezer de proceskosten moet betalen. De kostenvergoeding die de eiser krijgt voor de jurist of advocaat is gemaximeerd. Personen met een laag inkomen kunnen in aanmerkingen komen voor advocaatkostenvergoeding.
Fixed fee
Onze juristen voeren de gehele gerechtelijke procedure op basis van een fixed fee, ongeacht de hoeveelheid werk of procedureduur. Neem contact op met IncassoJuristen.nl voor het versturen van een dagvaarding via een incassobureau via 010-437 3950.
Kan de gedaagde bezwaar maken (verweer voeren) tegen de dagvaarding?
Wordt de zaak voorgelegd aan de kantonrechter? Dan kan de gedaagde zelf verweer voeren. Bij andere rechtszaakprocedures kan niet gedaagde zélf verweer voeren maar moet een advocaat die handelingen op zich nemen.
- Mondeling reageren
De gedaagde kan mondeling reageren op de dagvaarding. Dit gebeurt tijdens de eerste zitting in de rechtbank. De eisende partij is daarbij niet aanwezig. - Schriftelijk reageren
De gedaagde kan ook schriftelijk reageren op de dagvaarding. Dit doet de gedaagde door een verweerschrift op te stellen. In dit verweer moet uitgelegd worden waarom de gedaagde het niet eens is met de vordering. De gedaagde moet dit met bewijzen onderbouwen. Het verweer moet uiterlijk de dag voor de zittingsdatum (zoals vermeld staat in de dagvaarding) door de rechtbank zijn ontvangen.
Lees ook Zo werkt een incassoprocedure
Wat wordt er met het verweer gedaan?
Het mondelinge of schriftelijke verweer tegen de dagvaarding wordt door de rechtbank naar de (gemachtigde van de) eiser gestuurd, met het verzoek daarop schriftelijk te reageren binnen een bepaald termijn. Vervolgens krijgt de tegenpartij de gelegenheid daar weer schriftelijk op te reageren.
Het is ook mogelijk dat de rechter beslist dat beide partijen op de rechtbank moeten verschijnen om vragen te beantwoorden. Nadat de rechter zich voldoende op de hoogte heeft gesteld van de zaak, doet hij schriftelijk uitspraak.
Wat als de gedaagde niet komt opdagen tijdens de rechtszaak?
Wanneer de gedaagde of de advocaat van de gedaagde niet komt opdagen tijdens de rechtszaak, verleent de rechter verstek. Dit betekent dat de rechter de eiser gelijk geeft. Mocht de gedaagde zich vervolgens nog melden met een reactie, dan gaat de rechtszaak, als er nog geen verstekvonnis is geschreven, op de reguliere manier verder.
Voorkom fouten bij het dagvaarden van een huurder, wantbetaler of andere gedaagde. Onze juristen hebben veel ervaring met het afhandelen van rechtszaken. Neem contact op met IncassoJuristen.nl.