Klanten beoordelen ons met een

Deurwaarder inschakelen als particulier. Zo werkt het

Waar let je op bij het inschakelen van een deurwaarder als particulier? In deze blog leggen we je het proces haarfijn uit.

Als particulier een deurwaarder inschakelen

Het inschakelen van een deurwaarder doe je als particulier meestal wanneer de debiteur weigert te betalen, ook nadat de rechter heeft aangegeven dat hij of zij moet betalen. De deurwaarder is in dat geval het laatste redmiddel.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder mag als enige partij in Nederland wettelijk beslag leggen op (on)roerende goederen, banktegoeden, inkomsten en uitkeringen. Hiermee treft de deurwaarder zogeheten ambtshandelingen.

bouwblok-icon-nieuwsbrief

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kan ik als particulier een deurwaarder inschakelen?

Ook particulieren krijgen te maken met wanbetalers. Als particulier kun je daarom ook een deurwaarder inschakelen. Wanneer je als particulier een andere particulier vordert, ben je verplicht om deze particulier / debiteur een WIK-brief te versturen. Het gaat er dus om wie je benadert en niet wie je zelf bent, bedrijf of particulier.

Wacht niet te lang met het inschakelen van een incassobureau. Langer wachten betekent een grotere de kans op extra schulden bij de debiteur.

Waar moet ik als particulier aan voldoen?

Het is erg belangrijk dat je een duidelijk dossier opbouwt voordat je een incassobureau zoals IncassoJuristen.nl of deurwaarder inschakelt. Je moet een duidelijke, en bij voorkeur ondertekende overeenkomst hebben. Of je moet andere bewijzen aantonen, zoals brieven en sms’jes.

Hoe meer bewijzen je hebt, hoe groter de kans dat de rechter jou gelijk zal geven in een gerechtelijke procedure (rechtszaak). Bewaar dus alle e-mails, brieven en berichtjes die je naar jouw debiteur hebt gestuurd. Probeer mondelinge afspraken te voorkomen, of laat deze per e-mail bevestigen.

Een deurwaarder inschakelen als particulier, zo werkt het.

Wanneer een deurwaarder inschakelen als particulier?

Je hebt de debiteur meerdere keren gebeld, gemaild, je bent zelfs langsgegaan bij deze persoon. Maar de schuld wordt niet betaald. Het wordt dus tijd om een incassobureau in te schakelen. Op deze manier voer je de druk op de debiteur op. De kans dat jij je geld terugkrijgt wordt hierdoor groter.

Voorbeeld

Jouw bovenbuurman vraagt je om een lening. Je hebt een contract opgesteld, waarin staat dat hij jou binnen 5 maanden terugbetaalt. Dit contract ondertekenen jullie beide. Na zeven maanden heb jij je geld nog niet terug. Je bent al meerdere keren bij je buurman langsgegaan, hebt tientallen berichtjes naar hem gestuurd, maar niets helpt.

Dagvaarding
Een incassobureau helpt je verder. Maar ook op de vorderingen van het incassobureau wordt niet ingegaan. De bovenbuurman geeft aan geen geld te hebben. Er wordt een dagvaarding naar hem gestuurd, waardoor hij voor de rechter moet verschijnen. De rechter geeft jou gelijk. Het geld komt er niet.

Inbeslagname
Uiteindelijk gaat de deurwaarder langs en neemt zijn televisie en laptop in beslag om via verkoop (een deel van) de lening terug te betalen.

Wat kost het inschakelen van een deurwaarder als particulier?

IncassoJuristen.nl is een no cure no pay incassobureau. Dit betekent dat de debiteur de gemaakte incassokosten moet betalen. Hier vallen ook de deurwaarderskosten onder. Alles over de kosten van een deurwaarder lees je hier.

IncassoJuristen.nl kan een vakkundige deurwaarder inschakelen die ervoor zorgt dat jij je geld terugziet.

Schakel IncassoJuristen.nl in als particuliere deurwaarder

Schakel IncassoJuristen.nl in wanneer je als particulier een openstaande vordering wilt innen. Wij helpen je bij vrijwel alle particuliere incassozaken, zoals huurincasso, een incasso als je salaris niet is betaald en bij leenovereenkomsten. Wij kunnen ook een vakkundige deurwaarder inschakelen die ervoor zorgt dat jij je geld terugziet.

*  Wij nemen geen zaken in behandeling over familierelaties en ex-partners.

Geplaatst op 1 september 2020
Tom Colijn
Juridisch expert

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

  • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
  • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
  • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht