Klanten beoordelen ons met een

Kosten deurwaarder inschakelen

Een factuur blijft openstaan. Of een huurder betaalt niet. Dan kan het nodig zijn om een deurwaarder of incassobureau in te schakelen. Maar wanneer schakel je een deurwaarder in? En wanneer toch beter een incassobureau? En wat zijn de kosten om een deurwaarder in te schakelen? In dit blog vertellen we je meer over deurwaarderskosten.

IncassoJuristen.nl heeft 15 jaar ervaring met het vorderen van openstaande schulden en werkt op basis van no-cure-no-pay.

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar en verricht zogenaamde ambtshandelingen. Een deurwaarder kan beslag leggen op eigendommen van een bedrijf, organisatie of particulier na uitspraak van een rechter. Het gaat hierbij om eigendommen zoals de bankrekening, eigendommen of voorraden van een bedrijf.

Een deurwaarder is ook degene die aan de persoon of het bedrijf de dagvaarding overhandigt wanneer diegene voor de rechter wordt gedaagd.

Tarieven deurwaarder versus incassobureau

Een deurwaarder wordt nog wel eens verward met een incassobureau. En omgekeerd. Maar wat is het verschil?

 • Een incassobureau is de partij die je inschakelt om een openstaande schuld betaald te krijgen.
 • De deurwaarder is nodig om een dagvaarding te overhandigen bij het starten van een gerechtelijke procedure. En de deurwaarder speelt een rol bij beslag leggen en / of het vorderen van eigendommen.

Kosten deurwaarder inschakelen

De deurwaarder heeft een wettelijke taak. De kosten die de deurwaarder rekent, zijn wettelijk vastgesteld. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende handelingen van een deurwaarder. Wil je een overzicht van álle kosten voor het inschakelen van een deurwaarder, bekijk dan het overzicht op Overheid.nl.

De onderstaande kosten deurwaarder betreffen het ambtshandeling tarief 2020.

 • Dagvaarding = € 83,38
 • Betekening titel met/zonder bevel = € 80,24
 • Diverse aanzeggingen = € 65,96
 • Beslag op roerende zaken = € 109,66
 • Beslag op onroerende zaken = € 150,70
 • Beslag onder derden op periodieke betalingen = € 124,39
 • Beslag onder derden op niet-periodieke betaling = € 174,76
 • Executoriale openbare verkoop van roerende zaken = € 288,71
 • Ontruiming onroerende zaken = € 215,70

No cure-no-pay-deurwaarder

Misschien ben je op zoek naar een no-cure-no-pay deurwaarder? Zo’n deurwaarder bestaat helaas niet. Een incassobureau kan wél werken op no-cure-no-pay-basis. Jij als schuldeiser betaalt dit incassobureau dan niks. De debiteur vergoedt de kosten van het incassobureau op het moment dat de openstaande rekening wordt betaald.

Een no-cure-no-pay-deurwaarder bestaat niet.

Een no-cure-no-pay-deurwaarder bestaat dus niet. De kosten van een deurwaarder spelen een rol wanneer je een procedure start bij een rechtbank. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer de debiteur volhardt in het niet-betalen van de openstaande schuld.

De wettelijke kosten die een rol spelen bij een rechtszaak moeten altijd betaald worden.

De wettelijke kosten, zoals van de deurwaarder, die een rol spelen bij een rechtszaak moeten altijd betaald worden. Pas wanneer een rechtbank besluit dat jij als schuldeiser gelijk hebt, wordt de debiteur veroordeeld tot betaling van de gemaakte gerechtelijke kosten.

Alle deurwaarderskosten vergoed?

In bovenstaande situatie worden overigens niet alle deurwaarderskosten vergoed. Nog steeds komen enkele kosten voor rekening van de schuldeiser. Voorbeelden hiervan zijn de kosten die een slotenmaker moet maken om toegang te krijgen tot een bedrijf of woning. Ook de sleepkosten en opslagkosten van een auto komen voor rekening van de schuldeiser.

Vermijd de deurwaarder

Bij IncassoJuristen.nl voorkomen we bij 90% van de incassoprocedures dat een deurwaarder ingeschakeld moet worden.

In 90% van gevallen vinden we via een minnelijke incasso een oplossing voor de wanbetaling. Dit scheelt niet alleen kosten. Het scheelt jou als bedrijf of particulier ook veel tijd en ergernis. Bij IncassoJuristen.nl staat de professionele relatie tussen jou én de debiteur centraal.

Bij IncassoJuristen.nl voorkomen we bij 90% van de procedures dat een deurwaarder ingeschakeld moet worden.

Bij IncassoJuristen.nl streven we er altijd naar die relatie in stand te houden. Deze professionele werkwijze heeft bijgedragen aan het verkrijgen van onze NVI-accreditatie. Kunnen wij jou helpen? Neem dan contact op of  start een chatgesprek.

Geplaatst op 25 augustus 2020
Tom Colijn
Juridisch expert

Stuur jij regelmatig facturen? Meld je aan en blijf bij.

Nieuwe incassowetgeving  ✔ Relevante adviezen Vonnissen in facturatie. Dit behandelen we in onze maandelijkse nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht