Klanten beoordelen ons met een

Deurwaarder inhuren of inschakelen. Hier moet je op letten.

Je wilt een deurwaarder inhuren. Waar moet je dan op letten? Wat zijn de kosten en welke rechten heeft die deurwaarder eigenlijk? We leggen het uit.

Dit doet een deurwaarder

Een deurwaarder legt wettelijk beslag op de goederen, voorraad of inventaris van een bedrijf of op de eigendommen van een persoon, wanneer schulden niet worden betaald.

Contact met de deurwaarder wordt gezocht na het vonnis van de rechter. Een deurwaarder inschakelen wordt als ‘laatste redmiddel’ gezien door de eiser om toch zijn of haar geld terug te krijgen.

Wat doet een deurwaarder precies? Uitleg door IncassoJuristen.nl

Deurwaarder inhuren = beslagleggen

Een deurwaarder inhuren zorgt ervoor dat er beslag gelegd kan worden op goederen of tegoeden van het bedrijf of eigendommen van een persoon. Een deurwaarder kan op de volgende onderdelen beslag leggen:

 • Op goederen zoals auto’s, computers, de voorraad of inventaris
 • Op tegoeden zoals banksaldo’s, kassa-inkomsten of geld van debiteuren
 • Op één of meerdere gebouwen

Incassobureau of deurwaarder inhuren

Veel deurwaarderskantoren zijn niet alleen deurwaarder maar tegelijkertijd incassobureau. Dit is verwarrend.

 • Een deurwaarder inhuren doe je ná een gerechtelijke procedure.
 • Schakel je al eerder een deurwaarder in, dan functioneert die deurwaarder eigenlijk als incassobureau. Een voorbeeld van een incassobureau is IncassoJuristen.nl.

IncassoJuristen.nl houdt zich bezig met het incasseren en verhalen van de schuld waar jij recht op hebt. IncassoJuristen.nl doet er daarbij alles aan om de goede verstandhouding met de klant/debiteur te behouden.

Deurwaarder inhuren? Kies het juiste moment in de incassoprocedure. Betaal niet te veel. Benader IncassoJuristen.nl voor de mogelijkheden.

Van factuur tot deurwaarder inhuren

Aan het inschakelen van een deurwaarder gaat een uitgebreid proces vooraf. We zetten dit proces overzichtelijk voor je op een rij. Van het versturen van een factuur tot aan contact met de deurwaarder; het start altijd met een pré-incassotraject.

 1. Je stuurt een factuur met een betalingstermijn van 30 dagen.
 2. Bij geen betaling stuur je een herinnering, met een betalingstermijn van 7 of 14 dagen.
 3. Daarna kies je na 7 of 14 dagen voor een tweede herinnering of aanmaning volgens de WIK-brief met een termijn van 14 dagen.
 4. Blijft betaling uit, dan is de volgende stap het inschakelen van een incassobureau
 5. Het incassobureau stuurt, afhankelijk van de reactie, meerdere brieven, e-mails, sms’jes etc.
 6. Bij uitblijvende reactie volgt een gerechtelijke procedure. Bij uitspraak van de rechter in jouw voordeel, moet de gedaagde zijn schuld betalen evenals (een deel van) de inmiddels gemaakte incassokosten.
 7. Zelfs na een gerechtelijke procedure kan het zijn dat iemand niet betaalt. In dat geval kun je besluiten een deurwaarder in te schakelen.

In sommige gevallen schakel je al eerder een deurwaarder in, bijvoorbeeld voor het afleveren van een dagvaarding bij de debiteur.

Wettelijke bevoegdheid van de deurwaarder

Mag een deurwaarder zomaar spullen bij iemand meenemen? Ja, dat mag. Een deurwaarder heeft een wettelijke taak en werkt zelfs vanuit de ‘naam van de Koning’. Hij geeft een dwangbevel tot betaling.

Overigens is het altijd verstandig om de deurwaarder om een bewijs te vragen om te controleren of hij of zij ook écht deurwaarder is. Dit bewijs is een deurwaarderspas, uitgegeven door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het is altijd verstandig om de deurwaarder om een bewijs te vragen om te controleren of hij of zij ook écht deurwaarder is.

Deurwaarder inhuren als consument of particulier

Een deurwaarder inschakelen als particulier kan natuurlijk ook. Ook particulieren of consumenten kunnen geconfronteerd worden met partijen die niet betalen. Bijvoorbeeld wanneer je na aankoop een product retour stuurt, maar uiteindelijk nooit je geld terugkrijgt van het bedrijf. Een deurwaarder inhuren tussen particulieren onderling is ook mogelijk. Je hebt dan wel een vonnis nodig. Maar in de praktijk komt dit niet vaak voor.

Deurwaarderskosten berekenen

Wat je betaalt aan deurwaarderskosten verschilt per handeling. Er gelden vaste tarieven. Deze zijn vastgelegd in het BTAG en worden elk jaar aangepast. De activiteiten van de deurwaarder zijn als het ware onderverdeeld in vele kleine handelingen. Die kleine handelen kosten de deurwaarder tijd en geld.

In het overheidsbesluit tarieven (kosten) ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders worden alle kosten van het inhuren van deurwaarders op een rij gezet. Dit zijn dus wettelijk vastgelegde kosten. De deurwaarder mag niet zijn eigen tarieven bepalen voor die wettelijke handelingen. Wel voor overige activiteiten.

Worden alle deurwaarderskosten vergoed?

De kosten van de deurwaarder komen voor rekening van de debiteur. Enkele overige kosten moeten worden betaald door de schuldeiser, zoals de kosten van een slotenmaker om toegang te krijgen tot een bedrijf of kosten voor het wegslepen en stallen van een auto.

Daarom IncassoJuristen.nl

 • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
 • 90% zonder rechtszaak opgelost
 • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
 • No-cure-no-pay incasso

Deurwaarder inhuren voorkomen

Een deurwaarder inhuren is een laatste optie om een deel van de schuld ingelost te krijgen. IncassoJuristen.nl doet er alles aan om het inhuren van een deurwaarder te voorkomen. Meer weten over de mogelijkheden voor het verhalen van een schuld zonder het inhuren van een deurwaarder? Neem contact op met IncassoJuristen.nl.

Geplaatst op 31 juli 2020
Tom Colijn
Juridisch expert

Slimmer factureren via onze nieuwsbrief.

 • Blijf bij in wetgeving rondom betalen
 • Waar ging het mis? Lees vonnissen van de rechter
 • Ontvang tips en advies in facturatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht